Cały czas parują szyby - Toyota Verso

13 Lis 2018, 17:35

Witam mam pytanie mam Toyote Verso z 2018r 1.6 benzyna i mam problem bo jak myje auto badz leje albo jest brzydka pogoda to parują mi szyby zminilem filter kabinowy dalej to samo bylem w serwisie i kazali mi jezdzic na klimie caly czas i niewiem czy to jest normalne w tym modelu czy jakiś problem jest proszę pomóżcie auto ma przejechane 6478km Drugie pytanko wiecie jaki jest koszt wgrania badz zainstalowania gps w samochodzie dzieki
Mariusz1980
Obserwowany

13 Lis 2018, 23:04

powinno się jezdzić cały czas na klimie ale napewno nie powinne szyby parować, jedz do ASO i duś ich aż coś zrobią, sprawdz czy dywan nie jest mokry.
Ps. uzupełnij tytuł tematu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

14 Lis 2018, 20:45

Nie masz wilgoci w aucie? W sensie parasol po deszczu, stojąca woda, może uszczelka nie dolega, takie duperele. Po myciu auta nie powinno być zaparowanych szyb, rozumiem totalną ulewę gdzie widoczność spada na 20-30 metrów, wtedy mogą parować ale po myciu samochodu?

Klima nie ma tu nic do tego, nawet bez niej nie powinno parować w takim stopniu. Ale włącz ją, po pierwsze pomaga pięknie na parę, a po drugie i tak nawet zimą trzeba ją "rozruszać" co jakiś czas.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

14 Lis 2018, 21:03

Szyby będą parować jeśli jest załączony obieg wewnętrzny powietrza . Tzn że powietrze krąży wewnątrz a nie napływa z zewnątrz. Czasami się zdarza awaria sterowania klapą i tutaj trzeba to sprawdzić. Poza tym są kratki wentylacyjne ( zazwyczaj w tylnej części nadwozia ) dla ujścia nadmuchiwanego powietrza . Mają być drożne. A spotkałem się z fuszerką fabryczną . W jakimś tam seacie były odwrotnie zamontowane - tam są piz...klapy. Dmucha to się otwierają a niestety było na odwrót :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

15 Lis 2018, 12:55

Mariusz1980 napisał(a):kazali mi jezdzic na klimie caly czas
Dokładnie, nie wyłączasz klimatyzacji ona ma pracować cały czas. Ty regulujesz tylko temperaturę i to wszystko. Włączanie i wyłączanie klimatyzacji prowadzi do problemów takich jak u Ciebie z parowaniem szyb. Pozostałe rzeczy które mogą mieć wpływ koledzy wyżej wytłumaczyli więc posprawdzaj wszystko i daj znać.

Generalnie masz świeże auto i problemu nie powinno być. Sprawdź jeszcze czy wszystkie szyby są domknięte.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Lis 2018, 09:45

klima ma działać i już
krupier
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydy na tory (i OS-y)!
    Samochody hybrydowe kojarzą się głównie z oszczędnością i ekologią. Ale ich dominacja w legendarnym, 24-godzinnym wyścigu Le Mans doskonale pokazuje, że spalinowo-elektryczny napęd to nie tylko niższe zużycie paliwa, ...
    Bez mandatu za brak dokumentów
    Nowela ustawy o Ruchu Drogowym którą podpisał dzisiaj prezydent Andrzej Duda pozwala na jazdę bez dokumentów dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia OC w formie papierowej. Zmiany wchodzą w życie z dniem 1 ...