Car audio do mazda 323F BG

03 Mar 2019, 01:41

Witam tak jak w temacie na wiosnę chciałbym kupić Car Audio do mojej mazdy 323F BG z 1991 roku.
Aktualnie w aucie zainstalowane jest radio Ford 2000 i głośniki krzak 100mm, to raczej charczy, a nie gra..

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Co do wielkości głośników jakie mieszczą się maksymalnie w drzwiach, aby można było opuszczać szybę, to są to 165mm z dystansami 8mm, tak aby mieściło się to pod tapicerką.

I teraz proszę o pomoc w doborze tego zestawu, głośników, dystansów, radia, a także mat wygłuszających.

Co do mat to chciałbym oderwać tą folię co jest na drzwiach i pozaklejać jedynie wszystkie otwory, czy takie wygłuszenie przyniesie jakikolwiek efekt?

Jeśli chodzi o budżet to ciężko powiedzieć, ale myślę, że maksymalnie około 500zł

Jeśli chodzi o car audio to jestem w tym raczej zielony i byłby to mój tzw. pierwszy raz :D
marcinek123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 07 2013
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Mazda 121
Silnik: 1.1 54KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

03 Mar 2019, 13:58

Myślę że budżet który masz będzie trochę mały na car audio plus wyciszenie. Nie mniej jednak podpowiem jak powinieneś to wykonać :)

Najpierw wyciszenie, nie możesz zrobić tak jak opisujesz że zakleisz tylko dziury ponieważ nie zda to efektu i szkoda pracy i kasy. Do wygłuszenia drzwi potrzebne będą dwie maty pierwsza butylowa samoprzylepna o grubości 2mm a druga kauczukowa z klejem np. 3mm. Najpierw zdejmujesz folię oczyszczasz powierzchnię wewnętrzną drzwi i przyklejasz na całości matę butylową dokładnie maskując wszystkie otwory i całą powierzchnię. Zostawiasz tylko otwór na głośnik. Następnie na wierzch przyklejasz matę kauczukową. Obie maty zapewnią optymalne wyciszenie i na pewno zauważysz różnicę.
Na przednią parę drzwi musisz liczyć około 2m maty butylowej i 1,5m pianki kauczukowej. Koszt materiału wyjdzie w granicach 160-170zł.

Jeżeli chodzi o Car Audio to myślę że możesz poszukać jakiegoś używanego z wyższej półki i kupić lub coś nowego ale tu biorąc pod uwagę że możemy przeznaczyć na nie około 200zł będzie ciężko coś sensownego wybrać. Proponuję w kolejności np. JVC KD-X252, Blaupunkt TOKYO 110, SONY DSX-A212UI.

Co do głośników to proponuję dwu lub trójdrożne. Warto zwrócić uwagę na głośniki JVC CS-JS600 z tweeterami (one są osobno więc można je zamontować np. w przednich słupkach lub gdzieś na desce) drugim przykładem mogą być głośniki Blaupunkt BGX 663 MKII trójdrożne. Przy takich głośnikach zmieścisz się w 150zł.

Dystanse możesz chyba uniwersalne założyć i powinno być ok np. [link do oferty na Allegro wygasł] cena około 20zł.

Konfigurację którą Ci podałem powinno udać się zamknąć w twoim budżecie jak dobrze poszukasz i wszystko zrobisz sam.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

03 Mar 2019, 14:16

Tutaj lecąc tanim kosztem nie bawić się w wyciszenie tylko kupić radio i skrzynie basową i będzisz miał lepszy efekt niż po dobrych głośnikach. robić na prof to Twoim zamyśle to koszt ok 1000 zł
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Mar 2019, 19:22

Dziękuję Wam za odpowiedzi.

Jeśli chodzi o skrzynię basową to czy ona musi być podłączona pod dodatkowy wzmacniacz, czy wystarczy to podłączyć pod radio które podał Cichy77 np. SONY DSX-A212UI ?

Czy gdybym pominął wygłuszenie i kupił głośniki Blaupunkt BGX 663 MKII
+ radio Sony + Dystanse + ta skrzynia basowa to efekty dźwiękowe byłby lepsze?

I kolejne pytanie czy jakby zamienić wygłuszenie na skrzynię basową to wybrać inne głośniki czy pozostać przy tych Blaupunktach?
marcinek123
Początkujący

03 Mar 2019, 19:28

Nie wiemy w jakim stanie są twoje głośniki, czy trzeszczą tylko jak słuchać muzy głośno i z basem czy też cały czas, skrzynia ta Ci lepsze efekty niż markowe głośniki i wygłuszenia, co do samej skrzyni to są 2 rodzaje
-skrzynia aktywna
-skrzynia + oddzielny wzmacniacz

Skrzynia z oddzielnym wzmakiem plusuje tym że można go zmieniać i regulować pod swoje preferencje.

Dla Ciebie pod tak małe auto i niewielkie wymagania spokojnie wystarczy skrzynia aktywna.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

03 Mar 2019, 19:56

Te głośniki co są aktualnie, jak grają cicho jest ok, głośniej zaczynają trzeszczeć, a basu nie ma w ogóle :/

Dobrze to tak na allegro znalazłem taką skrzynię z wbudowanym wzmacniaczem
[link do oferty na Allegro wygasł]
Jest to skrzynia firmy VORDON model TB-16T ,
Głośnik 8 cali
Moc RMS 120W
Szczytowa 400W
Nie wiem czy to dobra firmy i dobry wybór, kosztuje on 220zł

Czy do tej Tuby radio SONY DSX-A212UI będzie dobrym wyborem?

No i jakie głośniki zamontować w przednie drzwi do tego zestawu?
Czy te Blaupunkt BGX 663 MKII co polecił Cichy77, będą odpowiednie czy może wybrać coś innego?

A i jeszcze jedno pytanie opór głośnika w skrzyni to 2 OHMy, czy głośniki muszą mieć taki sam opór czy nie ma to znaczenia?
marcinek123
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wörthersee 2017 - doroczny zlot miłośników GTI
    Nad jeziorem Wörthersee w Austrii odbywa się co roku największy zlot samochodów Volkswagena w wersji GTI. W tym roku prawdopodobnie to niezwykłe święto odwiedzi około 200.000 fanów. Volkswagen przygotował ...
    Najbardziej niebezpiecznie… na prostej drodze?
    Najwięcej wypadków ma miejsce nie na zakrętach czy skrzyżowaniach, ale na prostej drodze. Co takiego ma w sobie jazda prostymi odcinkami, że kierowcy tracą rozsądek i zaczynają łamać przepisy? Jazda prostą drogą wydaje ...

29 Kwi 2019, 10:51

Kiedyś w sklepie pytałem jak to właśnie wygląda z tymi tubami i radiami.
Powiedzieli, że najlepiej dobierać to marką. Czyli np radio sony, tuba sony.
Emil222
Początkujący

29 Kwi 2019, 12:16

Emil222 napisał(a):Powiedzieli, że najlepiej dobierać to marką. Czyli np radio sony, tuba sony.
czyli nie mieli pojęcia o temacie, zresztą często tak bywa w sklepach a laiki to łykają bo myślą że jak gość sprzedaje coś na danym dziale to się na tym zna
Kao
Moderator
Awatar użytkownika