Car Audio - Peugeot 306

11 Wrz 2011, 14:52

Witam, niedawno zakupiłem Peugeota 306 r.2001, po atrakcyjnej cenie jak dla mnie.
Niestety właściciel wymontował z niego Radio i głośniki.
Teraz zostało mi 200 euro, czyli około 800 zł, a ja nie chce żeby podczas jazdy wiało nudą, ew. hipnotyzowało dzwiękiem silnika.
Na wstępie powiem, że kompletnie się na tym nie znam i wiem, że za tę cenę nie kupie sobie super wypasionego sprzętu pioneer, ale myślę że udałoby się Wam, pomóc mi w dobraniu jakiegoś sprzętu.
Z tego co wiem, bo samochodu na razie nie sprowadziłem do domu, to ma on w 2 przednich drzwiach wejścia na głośniki i z tyłu na pokrywie 2. Jest to 3 drzwiowa wersja.
Nie jestem zwolennikiem wielkiego Basu, co by mi zagłuszał resztę brzmienia i wybijał zawiasy w pokrywie bagażnika. Poza tym bagażnik pewnie będzie mi służył to innych rzeczy niż wożenie 20 metrowego subwoofera.
Chciałbym abyście mi doradzili jakieś dobre radyjko, markowe, a co do głośników to mogą być to jakieś hertzy czy peiyingi, byleby to wszystko ze sobą współgrało i można było odczuć jakąś dynamikę dzwięku.
Z góry dziękuję i przepraszam za swój styl pisania :D
Prezes93
Nowicjusz

Miejscowość: Antwerpia

11 Wrz 2011, 17:28

Jeśli chcesz mieć fajny dźwięk to polecam wygłuszyć dźwięk i dać z przodu zestaw odseparowany zasilany jakimś wzmacniaczem. Radyjko jak i wzmacniacz najlepiej kupić używane. Na wygłuszenie tanim sposobem musisz liczyć jakieś 100 zł, na kable głośnikowe i do wzmacniacza kolejne 100 zł. Za 300-400 zł już da się kupić porządne używane radio. Resztę na jakieś w miarę dobre głośniki np. hertz, helix. Peiyingi itp. wynalazki lepiej odpuść.Jeśli nie zależy ci na mocnym basie to taki zestaw ci w 100% wystarczy.
zenek1988
Początkujący

Miejscowość: Zendek
Prawo jazdy: 08 06 2006
Auto: seat ibiza 6l1
Silnik: 1.2 69 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

17 Wrz 2011, 14:49

Przepraszam że nie odpowiadałem, ale wolałem poczekać aż zmierzę wszystkie głośniki i zobaczę co tam dokładnie jest.
A więc, poszedłem z linijką do samochodu i pomierzyłem wszystkie 4 otwory na głośniki jakie tam mam.
jako iż jest to wersja 2/3 drzwiowa, to w dwóch drzwiach mam po głośniku 165mm i na tylnej półce 2 otwory wielkości 260mm (albo 265, nieważne można przerobić). I się zastanawiam czy takiej wielkości czasami nie są subwoofery?
Bo z tego co wiem, to z przodu powinne być zwykłe głośniki i z tyłu również.
Czy możecie teraz podać jakąś konfiguracje pod te rozmiary?
Prezes93
Nowicjusz

Miejscowość: Antwerpia

17 Wrz 2011, 15:22

Co do tej półki to są głośniki 250 mm ale moim zdaniem najlepiej będzie zatkać te otwory bo szkoda głośników na półkę. Tym bardziej że na takie głośniki potrzeba wzmacniacza a i same głośniki 25 cm dobre nie są najtańsze. 800 zł na zrobienie samego przodu to nie jest mało i kupując używany sprzęt można zrobić już fajne granie. Tylko czy wolisz tańsze głośniki zasilane przez wzmacniacz z w miarę dobrego radia czy nieco lepsze głośniki ale zasilane bezpośrednio z już porządnego radia. Przy pierwszej opcji musisz jakieś 100-150 zł na wygłuszenie drzwi plus jakieś 30 zł za dystanse, 100 zł za okablowanie. około 150-200 zł za głośniki, wzmacniacz za jakieś 150 zł i resztę na radio. W przypadku drugiej opcji kupujesz głośniki za jakieś 250-300 zł patrząc żeby miały jak najniższą moc i jak najwyższą skuteczność do tego wygłuszenie, dystanse i nowe kable głośnikowe a resztę kasy na radio.
zenek1988
Początkujący

Miejscowość: Zendek
Prawo jazdy: 08 06 2006
Auto: seat ibiza 6l1
Silnik: 1.2 69 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 super production
    To jedyny egzemplarz Renault 5, który w pełni zasługuje na nazwę "super production". Opracowano go w 1987 roku do startu w wyścigach. Jest napędzany 4-cylindrowym turbodoładowanym silnikiem o mocy 370 koni. W latach ...
    Lexus NX w pogoni za dziecięcymi marzeniami
    Jak trafić klipem reklamowym do inteligentnych odbiorców? Zbudować przekaz na pozytywnych uczuciach, wprawić w wibracje poczucie humoru i szybko zakończyć niespodzianką. Taki właśnie jest nowy, 30-sekundowy film reklamujący ...