Car Audio - Peugeot 306

11 Wrz 2011, 14:52

Witam, niedawno zakupiłem Peugeota 306 r.2001, po atrakcyjnej cenie jak dla mnie.
Niestety właściciel wymontował z niego Radio i głośniki.
Teraz zostało mi 200 euro, czyli około 800 zł, a ja nie chce żeby podczas jazdy wiało nudą, ew. hipnotyzowało dzwiękiem silnika.
Na wstępie powiem, że kompletnie się na tym nie znam i wiem, że za tę cenę nie kupie sobie super wypasionego sprzętu pioneer, ale myślę że udałoby się Wam, pomóc mi w dobraniu jakiegoś sprzętu.
Z tego co wiem, bo samochodu na razie nie sprowadziłem do domu, to ma on w 2 przednich drzwiach wejścia na głośniki i z tyłu na pokrywie 2. Jest to 3 drzwiowa wersja.
Nie jestem zwolennikiem wielkiego Basu, co by mi zagłuszał resztę brzmienia i wybijał zawiasy w pokrywie bagażnika. Poza tym bagażnik pewnie będzie mi służył to innych rzeczy niż wożenie 20 metrowego subwoofera.
Chciałbym abyście mi doradzili jakieś dobre radyjko, markowe, a co do głośników to mogą być to jakieś hertzy czy peiyingi, byleby to wszystko ze sobą współgrało i można było odczuć jakąś dynamikę dzwięku.
Z góry dziękuję i przepraszam za swój styl pisania :D
Prezes93
Nowicjusz

Miejscowość: Antwerpia

11 Wrz 2011, 17:28

Jeśli chcesz mieć fajny dźwięk to polecam wygłuszyć dźwięk i dać z przodu zestaw odseparowany zasilany jakimś wzmacniaczem. Radyjko jak i wzmacniacz najlepiej kupić używane. Na wygłuszenie tanim sposobem musisz liczyć jakieś 100 zł, na kable głośnikowe i do wzmacniacza kolejne 100 zł. Za 300-400 zł już da się kupić porządne używane radio. Resztę na jakieś w miarę dobre głośniki np. hertz, helix. Peiyingi itp. wynalazki lepiej odpuść.Jeśli nie zależy ci na mocnym basie to taki zestaw ci w 100% wystarczy.
zenek1988
Początkujący

Miejscowość: Zendek
Prawo jazdy: 08 06 2006
Auto: seat ibiza 6l1
Silnik: 1.2 69 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

17 Wrz 2011, 14:49

Przepraszam że nie odpowiadałem, ale wolałem poczekać aż zmierzę wszystkie głośniki i zobaczę co tam dokładnie jest.
A więc, poszedłem z linijką do samochodu i pomierzyłem wszystkie 4 otwory na głośniki jakie tam mam.
jako iż jest to wersja 2/3 drzwiowa, to w dwóch drzwiach mam po głośniku 165mm i na tylnej półce 2 otwory wielkości 260mm (albo 265, nieważne można przerobić). I się zastanawiam czy takiej wielkości czasami nie są subwoofery?
Bo z tego co wiem, to z przodu powinne być zwykłe głośniki i z tyłu również.
Czy możecie teraz podać jakąś konfiguracje pod te rozmiary?
Prezes93
Nowicjusz

Miejscowość: Antwerpia

17 Wrz 2011, 15:22

Co do tej półki to są głośniki 250 mm ale moim zdaniem najlepiej będzie zatkać te otwory bo szkoda głośników na półkę. Tym bardziej że na takie głośniki potrzeba wzmacniacza a i same głośniki 25 cm dobre nie są najtańsze. 800 zł na zrobienie samego przodu to nie jest mało i kupując używany sprzęt można zrobić już fajne granie. Tylko czy wolisz tańsze głośniki zasilane przez wzmacniacz z w miarę dobrego radia czy nieco lepsze głośniki ale zasilane bezpośrednio z już porządnego radia. Przy pierwszej opcji musisz jakieś 100-150 zł na wygłuszenie drzwi plus jakieś 30 zł za dystanse, 100 zł za okablowanie. około 150-200 zł za głośniki, wzmacniacz za jakieś 150 zł i resztę na radio. W przypadku drugiej opcji kupujesz głośniki za jakieś 250-300 zł patrząc żeby miały jak najniższą moc i jak najwyższą skuteczność do tego wygłuszenie, dystanse i nowe kable głośnikowe a resztę kasy na radio.
zenek1988
Początkujący

Miejscowość: Zendek
Prawo jazdy: 08 06 2006
Auto: seat ibiza 6l1
Silnik: 1.2 69 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

30 lat minęło... Renault Safrane
    Odkąd Renault Safrane pojawiło się na rynku, zastępując Renault 25 minęło już ponad 30 lat. Samochód po raz pierwszy został zaprezentowany na salonie w Genewie w 1992 roku. Renault Safrane było produkowane przez 8 ...