Car audio w skodzie octavii II

19 Paź 2010, 23:28

zakupilem skode octavie II z seryjnym radiem swing i mam pytanie jakie glosniki wlozyc na przod i na tyl zeby to dobrze grało bo seryjne odrazu trzeba wyrzucic...prosze o porady....
danielos 1987
Nowicjusz

Miejscowość: LOMZA

20 Paź 2010, 09:05

przede wszystkim zmieniłbym radio lub podłączył się pod to istniejące wzmacniaczem, a później myślał nad głośnikami. Aha no i podstawa to wytłumienie drzwi :)
kicajbb
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsko-Biała

20 Paź 2010, 09:40

radio to swiadomy wybor....chcialem zeby sie integrowalo dobrze z wnetrzem oraz wyswietlalo czujniki parkowania itp...wiec nie zmienie....to radio jesli sie nie myle ma 4x20w tylko niewiem czy to jest moc rms czy jednak rms jest nizsza...nie chce tu niewiadomo jakiego systemu robic...chce tylko zmienic seryjne glosniki bo to pierdziawki...bez wygluszania...co proponujecie na przod? tweeter +niskotonowy zestaw na zwrotnicy czy cos innego???a na tyl jakie???to ma wmiare czysto grac ,nie jestem takim zapalonym audiofilem.myslalem nad zestawem hertza.prosze o opinie
danielos 1987
Nowicjusz

20 Paź 2010, 11:54

danielos 1987 a jaka cene chcesz przeznaczyć na to?
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

20 Paź 2010, 12:44

700-800zl na przod i tyl max
danielos 1987
Nowicjusz

20 Paź 2010, 12:48

No to najlepsze w tej kategorii cenowej Helix Blue. Przydałoby sie wygłuszyć do tego drzwi. Ale głośniki wybierane nie raz jako najlepsze w kategorii do 400 zł. Myślę ze je za 300 zł za parę spokojnie wyrwiesz. To tak ogólnie. Choć przydałoby się wybrać głośniki pod Twój styl muzyki to te Helixy są chyba najbardziej uniwersalnym wyborem.
bajla
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak podróżować bezpieczniej samochodem?
    Instruktorzy Szkoły Auto SKODA doradzają, jak wygodnie i bezpiecznie podróżować samochodem. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Pozycja za kierownicą to podstawowy element bezpiecznej jazdy ...

20 Paź 2010, 15:16

takie radio moze sobie nie dac rady z helixami, dlatego ja bym wrzucił tam wzmacniacz chociaz jakis mały.

Helix dark blue to nie zły pomysł, ale możesz też zobaczyć na powerbass S-60.
kicajbb
Nowicjusz

20 Paź 2010, 18:04

Jak dla mnie - na przod helixy, z tylu zostawic standard a za pozostale 400-500 zl zakupic wzmacniacz.
bajla
Początkujący

20 Paź 2010, 18:09

rozumiem ze wyciszyc tyl a 3/4 mocy wrzucic na przod z radyjka??moze pociagnie wtedy te helixy????czy wzmaka trzeba ????no i jeli tylko na przod te helixy to wygluszenie tego przodu zrobi duza roznice czy nie bo za wygluszenie pray drzwi u mnie w miescinie koles chce jakies 250-300zl to moze sie bym skusil....
danielos 1987
Nowicjusz

20 Paź 2010, 23:19

danielos 1987 to nie działa tak, że jak przerzucisz moc na przód to tam będzie 2X100 zamaist 4X50. To fizycznie nie mozliwe - konstrukcja wzmacniacza na to nie pozwala ;)

Ja na poczatek proponuje CI jakis wzmachol dwu kanałowy (tylko poszukaj coś z JL Audio, Alpine czy nawet JBL - lepiej kupic uzywany markowy, niz taniego "buszmena" nowego) i na przod helixy. Czy ewentualnie bardziej przyszlosciowo 4-kanalowy.

A wygluszenie - nie wiem jak wyglada to fabrycznie. Moze byc przyzwoicice (np w Leonie jest to calkiem fajnie zrobione). Ja bym na poczatek zostawil fabryczne, a kiedys kupisz sobie maty i po prostu wykleisz drzwi od srodka (poradnikow na necie full). Nie wiem tylko jak wyglada wtedy gwarancja :mrgreen: Głośników nie musisz w ASO montowac?
bajla
Początkujący

20 Paź 2010, 23:51

wzmaka widziałem magnata 4kanały za 300zeta.przód helixy a tyl????bo z tego co sie dowiedziałem to na tyle nie będe mial nic....nawet kabli poprowadzonych seryjnie ;/ bede sie pytal w aso o to ale mysle ze nie beda robic problemow z montazem glosnikow ;)
danielos 1987
Nowicjusz

21 Paź 2010, 00:05

Ja bym na tyl dal glosniki z przodów :)

Tylko zwróć uwagę na rozmiar głośników ;>
bajla
Początkujący

21 Paź 2010, 00:15

a jeśli chciałbym nowe i na tyl to jakie???tez zestaw czy juz zwykle dwudrożne?
danielos 1987
Nowicjusz

21 Paź 2010, 11:20

nie moge na to patrzec.
1. po co mu proponujecie głośniki na tył seryjne, a zarazem na przód głośniki lepsze, puszczone na wzmacniacz? Przede wszystkim tych z tyłu nawet nie usłyszy, a będą psuły scenę
2. pytanie do Ciebie danielos: najczęściej jeździsz sam czy raczej przeważnie masz ponad 3 osoby w aucie?

Jeżeli jeździsz sam to:
1. Wytłumienie drzwi
2. Kupujesz wzmacniacz (najlepiej 4ch) Axton/Car Power/jakas okazje z neta (alpine, hifonics, etc.)
3. Głośniki DLS (B6A (450zł)), u-Dimension (kiedys cena 399zł, teraz 299zł - ręczę za nie, że naprawdę grają), DEGO St650 - tu juz większa cena, ale i granie jest z nim dobre - 599zł i na koniec TEC SPL-6 (moje ulubione :) )

i teraz jeśli sporadycznie wozisz ludzi z tyłu to proponuje wrzucic jakies "zapchajdziury" w drzwi, podpiąć się pod radio czy tam skręcony całkowicie wzmacniacz, na radiu ustawic FADER tylko na przód i cieszyć się dźwiękiem, a jak kogos zabierasz to FADER przestawisz na "0" i coś tam sobie gra, a mysle, ze jak jedziesz w wiecej niż te 2,3 osoby to i tak nie słuchasz głośno muzyki.

Jeśli jednak słuchasz, to póki co tył zostaw pusty i jeździj na przodzie, kiedyś uzbierasz te 300-500 zł i dokupisz coś podobnego parametrami do grajków z przodu.

jest jedna podstawowa zasada w car audio: TU NIE MOŻNA "BIDOWAĆ", robisz coś raz, a porządnie. Raczej zakładaj opcje dokupienia sprzętu niż jego wymiany.

Dziękuję za uwagę.
kicajbb
Nowicjusz

21 Paź 2010, 15:18

kicajbb i w takim celu na tyl poszly by seryjne, W razie wozenia wiekszej ilosci osob cos tam sobie pyrka z tylu :wink:
bajla
Początkujący