Carina E - amortyzatory sprężynowe, olejowe czy gazowe? -

13 Lis 2008, 22:01

Witam,
na początek powiem, że jestem jeszcze nie do końca zorientowany w sprawach mechanicznych, więc liczę na wyrozumiałość ;)
Od niedawna noszę się z zamiarem wymiany tylnych amorków w toyocie carinie e (1994, XLi, 1,6, 16V, kombi), bo przy lekkim obciążeniu tylnej części auta trę o każdą niewielką nierówność, nie wspominając już o "policjantach". Teraz mam sprężyny, ale dziś przeczytałem, że wiele osób poleca do tego auta amorki olejowe bądź gazowe. Coś poradzicie? Bo to dla mnie nowość, a nie chcę kupić byle czego. Dodam, że wymiana także przednich raczej nie wchodzi w rachubę, bo najzwyczajniej mnie na to nie stać, choć wiem, że tak by było najrozsądniej.
Michciu01
Nowicjusz

• 14 Lis 2008, 16:26

Gazowe są droższe i miękkie.Na nasze dziurawe drogi proponuję założyć amory olejowo-gazowe.Olejowe są o tyle lepsze,że w razie ich awarii,olej wycieka powoli i nie od razu to czuć i jest sporo czasu na zakup nowych.Olejowe można też regenerować tanim kosztem.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ostre zakręty, zakosy i serpentyny pod kontrolą
      Sezon wycieczek na wędrówki górskie trwa. Wielu turystów pokonuje autem setki kilometrów, aby dojechać do celu. Droga często jest bardzo wymagająca, głównie ze względu na liczne ostre zakręty, ...