CC 700 - gaśnie na trasie;-(

25 Lut 2009, 21:29

Zimą mniej jeździłam. Tyle co na zakupy. Dziś wybrałam się za miasto ok 30 km i ... w drodze samochód kilka razy mi przymulał i zgasł. Przestałam kilka chwil na poboczu, odpaliłam tak jak zawsze zimą rano;-) ... i jechał. Tyle, że po paru km znów duszę gaz a on zwalniał aż w końcu stanął. Omijali mnie jak dużą k.... Po chwili znów ruszyłam i dojechałam do celu. Droga powrotna bez zarzutu - jechał jak zawsze. trochę przymulał, ale to nie F1 więc rozumiem. Co może być przyczyną takiego zachowania CC?
Pojadę do mechanika, ale sami wiecie - wmówi mi "fiata w brzuch".
Dawno już nic z nim nie było więc ... kurcze - mam problem;-(
Poradzicie mi coś sensownego?
Pozdrawiam wesoło i z wdziękiem;-)
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska
Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna
  • 25 Lut 2009, 21:52

Alixia podoba mi sie to twoje pozdrawiam wesolo i z wdziekiem! :) Ta duża k... też! :lol: Dobrze,że jeszcze na świecie są tak wesołe babki :D Ja by unikac takich sytuacji co roku na zbiornik paliwa(55l )wlewam pol litra denaturatu,naturalnie gdy silnik jest goracy i na chodzie,gdyby nie to wiesz ile wody potrafi sie nazbierac w ciagu roku?Naturalnie przyczyn moze byc wiele innych jak to bywa z tymi awariami ale ja zaczalbym od tego.Kup sobie specyfik absorbujacy wode w zbiorniku ,masz tego pelno na stacjach i do baku! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

25 Lut 2009, 22:28

Zacznij od sprawdzenia spręzyny w pompce paliwa i wymiany filterka paliwa.Jaki masz gaźnik?Były montowane trzy rodzaje: Aisan,FOS i Weber.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

26 Lut 2009, 22:07

No właśnie jaki tam masz gażnik ? Przerabiałem identyczny problem z cienkim na gażniku webera i przyczyna była bardzo prozaiczna - brak wychwytu ciepłego powietrza na rurze wydechowej ( skorodował i sobie poprostu odleciał ) Mechanizm powstawania usterki ? - bardzo prosty , przy dalszej jeżdzie w takich jak teraz warunkach gażnik zamarzał bo nie miał dopływu ciepłego powietrza . Usprawnienie tego ustrojstwa uzdrowiło tego cieniasa i problem się nie powtórzył .
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

28 Lut 2009, 10:03

A ja bym proponował na początek sprawdzić przewody paliwowe przy gaźniku czy dobrze są pozakładane albo czy nie są popękane,będzie dostawał za mało paliwa i będzie tak głupkował.Awaria ta jest doświadczona na własnej skórze!
    sebacrx3

28 Lut 2009, 11:57

Przyczyna może lezec w samym systemie zapłonowym też,ciezko jest diagnozowac na odleglosc,aparat zaplonowy,cewka itd! :?
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

03 Mar 2009, 20:48

Hmmm....... skąd ja, malutka kobietka, mogę wiedzieć jaki mam gaźnik;-)
    Nie mam zielonego pojęcia.
    Byłam u mechanika, sprawdził, niby wszystko OK... nie widział problemu.
    Pogoda taka denna i już.
    A CC nadal gaśnie - zauważyłam, że gdy jadę i hamuję np. przed skrzyżowaniem czy na światłach to gaśnie sobie i klops. Mam nawyk patrzenia na kontrolki - jak tylko widzę, że się świecą - kręcę kluczykiem... nawet w czasie zakrętu go zapuszczę i już. Tyle, że tak się nie da jechać.
    Wlałam do paliwa jakiś płyn poprawiający wydajność, ale nie ma efektu jeszcze. Kurcze - mój stary mechanik zamknął interes i teraz nie mam nikogo zaufanego. No nie wiem.
    Pomyślę jutro;-))
    alixia
    Początkujący
    Awatar użytkownika

03 Mar 2009, 21:11

No to trzeba podnieść obroty na biegu jałowym,przy gażniku powinna być srubeczka przeznaczona do tego lub regulacja na samej lince,nie znam konstrukcji CC a dlaczego na trasie gasnie?Zastosowałaś się do rady Andrzeja ?Jesli spadnie wydajnosć pompki paliwa to też tak będzie się działo a jak to sprawdzisz?Zciągajac przewod paliwowy za pompką, nie przed,tylko ktoś musi ci pomoć,podstawiasz słoik a ktoś zakreca rozrusznikiem a ty patrzysz czy mocno bije czy nie,wystarczy niewielki spadek ciśnienia i już jest problem!Usmiechniesz się wesoło i z wdziękiem to ci pomoże kazdy facet :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

03 Mar 2009, 22:24

hihihi;-)
    no nie wiem czy taka sexy 50;-) zrobi na kimś duże wrażenie;-)
    alixia
    Początkujący
    Awatar użytkownika

03 Mar 2009, 22:29

Kazdy ma swój urok osobisty.
    A propo auta niech mechanik wymieni filtr paliwa i zwiększy obroty biegu jałowego(wolne obroty)
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

03 Mar 2009, 22:35

Alixia 50 sexy to miałaś ale chyba postów! :D Ale nie słuchaj tych zaleceń płynących z Watykanu by pościć nie wysyłając esemesów,nie ogladać telewizji,nie korzystać z laptopa i nie pić z butelki! :lol: :lol: :lol:No i żebyś pościła nie umieszczajac na tym forum,żadnych postów,Boże ,Boże ja jak slucham takich durnot to mi się mózg lasuje !Alixia czuję,że niebawem Cienias będzie hulał! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

21 Mar 2009, 09:05

koniec tego tematu
    alixia
    Początkujący
    Awatar użytkownika