Fiat punto 2 - kontrolka...

28 Paź 2007, 22:16

Witam, mam problem. POsiadam punto II 2000 rok i irytuje mnie jedna rzecz. W instrukcji przeczytalem, ze zolta kontrolka przedstawiajaca swiecaca zaroweczke oznacza niedzialanie jakiej kolwiek zarowki w samochodzie. Po prostu, jesli jakas zarowka w samochodzie nie swieci, to zapala sie w ramach informacji ta kontrolka. I tu jest ciekaiwe, bo wszystkie zarowki w samochodzie sa sprawne, nawet w bagazniku, tablica rej, no wszystkie jakie tylko są, a ta kontrolka ciagle sie swieci.......ma ktos jakis pomysl?
maniutek
Nowicjusz

• 28 Paź 2007, 23:56

Hmmmm a oświetlenie samochodu tj. wewnętrzne może to ? albo jakieś lampki pułek i schowków ??
    Akselb3
    Nowicjusz

29 Paź 2007, 07:36

Kontrolka oznacza,ża nie świeci któras z żarówek oświetlenia zewnetrznego.Musisz najpierw sprawdzić,przy włączeniu których świateł zapala ci się ta kontroka.Czy po włączeniu świateł postojowych,czy mijania itd.Nastepnie musisz sprawdzić styki na żarówkach.Wystarczy,że któryś styk zaśniedzieje i kontrolka ci się zaświeci.Najlepiej każdą żarówkę wyciągnij z oprawy,przeczyść jej styk jak i styk w gnieździe tej żarówki(przy założeniu,że wszystkie żarówki ci świecą).
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

29 Paź 2007, 19:47

MotoAlbercik napisał(a):Kontrolka oznacza,ża nie świeci któras z żarówek oświetlenia zewnetrznego.Musisz najpierw sprawdzić,przy włączeniu których świateł zapala ci się ta kontroka.Czy po włączeniu świateł postojowych,czy mijania itd.Nastepnie musisz sprawdzić styki na żarówkach.Wystarczy,że któryś styk zaśniedzieje i kontrolka ci się zaświeci.Najlepiej każdą żarówkę wyciągnij z oprawy,przeczyść jej styk jak i styk w gnieździe tej żarówki(przy założeniu,że wszystkie żarówki ci świecą).

sluchaj, wszystko juz poczyszczone, kazda jedna nawet najmniejsza zarowno na zewnatrz auta jak i w srodku zostala dokladnie sprawdzona i przeczyszczona, nie wiem co to jest
    maniutek
    Nowicjusz

30 Paź 2007, 00:03

To jest tylko kontroler świateł zewnętrznych.Oświetlenie środka i bagażnika nie jest kontrolowane bo jest to niepotrzebne.A kiedy ta kontrolka ci się zaświeca?Jak włączysz które światła - postojowe,mijania,drogowe,przecowmgłowe?
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

30 Paź 2007, 19:37

MotoAlbercik napisał(a):To jest tylko kontroler świateł zewnętrznych.Oświetlenie środka i bagażnika nie jest kontrolowane bo jest to niepotrzebne.A kiedy ta kontrolka ci się zaświeca?Jak włączysz które światła - postojowe,mijania,drogowe,przecowmgłowe?

ona sie zapala juz po wlaczeniu pozycji, a pozniej co bym nie wlaczyl to i tak sie caly czas pali
    maniutek
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym tak naprawdę jest tuning samochodów?
      Zakup nowego samochodu to dla wielu osób bez wątpienia ważne wydarzenie. Dla każdego oznacza ono jednak co innego. O ile dla większości z nas nowy samochód to po prostu środek transportu do pracy, sklepu czy ...

30 Paź 2007, 23:51

Czyli jest to najtrudniej zdiagnozować,bo sprawa dotyczy świateł pozycyjnych,czyli tych,które włącza się jako pierwsze.Skoro jak pisałes poczyściłeś wszystkie styki w gniazdach i na żarówkach i nadal kontrolka się świeci,to jest możliwe,że siadł kontroler tych świateł.Najlepiej jakbyś podjechał do jakiegoś sklepu lub serwisu i na miejscu by ci mogli sprawdzić w ten sposób,że założą nowy i sprawdzą,czy kontrolka zgasła.Ale jak już to zrobią,to na miejscu wyjmij którąś zarówkę i sprawdz,czy kontrolka się zaświeci.Następnie włóż ją spowrotem i sprawdz,czy zgasła.
    Wydaje mi się,że to jedyne wyjście z sytuacji.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

16 Sty 2008, 14:10

Miałem podobny problem w PUNTO II
    Lampka kontrolna zapalała mi się po załączeniu świateł postojowych.
    Kolega doradził mi wyminę tych małych żarówek (postojowych jedna była przyciemniona mimo to świeciła) na nowe - obie- o mocy zalecanej przez producenta. Powierzchnie styku posmarowałem płynem KONTAKT WL
    Problem przestał istnieć.
    wojtek19
    Nowicjusz

16 Sty 2008, 14:35

A czy w podświetleniu tablicy rejstracyjnej świecą się dwie żarówki?
    Golf IV GTI 1.8 TURBO
    Nissan Terrano II 2.7 TDI
    BMW 328
    Bolo1989
    Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

06 Mar 2009, 22:33

Witam.
    Ja mam problem z kontrolką sygnalizującą od wczoraj. W moim przypadku kontrolka zaświeca się podczas wciskania hamulca i jak się jej zachce bo czasami świeci cały czas. Skutki towarzyszące to świecące wszystkie światła stopu i zapalająca się postojówka przednia lewa. A przy włączonych światłach i kierunku (od strony kierowcy) mrugają sobie na zmianę.
    dziś rozebrałem lampy tylnie ale nic niepokojącego nie zauważyłem. Acha noi co jeszcze nie wiem czy to objaw toważyszący tej usterce czy to już inna bajka i po prostu dziwny zbieg okoliczności ale napisze.
    Właściwie odkąd lampka sygnalizująca zaczeła swiecić kiedy chce, to świeci mi lampka jeszcze od ładowania akumulatora i brak wspomagania.
    Z góry dziekuję za odpowiedz i sorki za błędy
    Dziurek Fiat Punto II
    Dziurek
    Nowicjusz

Miejscowość: Sląsk

06 Mar 2009, 23:23

Kolego "Dziurek"
    wydaje mi się że jeżeli masz tzw Choinke to nie masz gdzieś dobrej masy i to jest powodem migających świateł na zmianę. A brak wspomagania i lampka kontroli ładowania aku - sprawdź pasek klinowy czy jest właściwie napięty lub czy nie pękł.
    BANAN23
    Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

06 Mar 2009, 23:28

A kontrolka sprawności świateł przynajmniej w omega A sprawdza sprawność wsz. żarówek po wł zapłonu a nie świateł.
    BANAN23
    Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

21 Mar 2009, 00:23

Dzięki za pomoc.
    Przeczyściłem wszystkie styki w tylnej lampie gdzie miałem choinkę i w kostce podoginałem styki - kontrolka zgasła. A co do kontrolki od ładowania pasek był napięty odpowiednio i wyjąłem rozrusznik- okazało się że szczotkotrzymacz był uszkodzony. Po wymianie wszystko chula, poza tym że jak wysiadł mi alternator i totalnie rozładował się akumulator zaświeciła się kontrolka od poduszki co świeci mi do dziś. Słyszałem od znajomego że to jakiś błąd i muszę zrestartować komputer w jakimś warsztacie ??
    Pozdro i dzięki bardzo za odpowiedz.
    Dziurek
    Nowicjusz

Miejscowość: Sląsk