CC 700 Skrzywiona kierownica, ciężko chodzi, nie wraca...

05 Lip 2009, 15:17

Witam,
problem dość częsty (z tego co wyczytałem), jednakże w zwiążku z tym, że zalezy mi na szybciej i dość dokładnej pomocy, zdecydowałem napisać się swój post.

Sytuacja jest następująca. Wyjeżdzałem z parkingu, było dośc ślisko, spieśzyłem się, w efekcie uderzyłem (pod kątem ok. 45st) maksymalnie skręconymi kołami w lewo w dość wysoki krawężnik. Prędkość była może 25max (choc to i tak teoretycznie dużo).
Efekt następujący: kierownica podczas jazdy na wprost jest ok. 10-20st odchylona od położenia równowagi, odrobinkę ciężej chodzi i nie wraca prawie wcale (nigdy do standardowej pozycji). Co do zewnętrznych usterek, to w zasadzie nic się nie stało, po za leciutko zarysowaną felgą... I może tak jakby leciutko tarło przy mocniejszym hamowaniu w prawym przednim kole... Aczkolwiek to w zasadzie jest nieodczuwalne.

Pytanie moje jest następujące... Co mogło ulec uszkodzeniu?
Z tego co wyczytałem, to najczęściej mówią o uszkodzonej maglownicy, wahaczach, drążkach kierownicy...
Czy jest sens kierować się na badanie zbieżności? Czy od razu zabierać się za wymianę tych części?
Jeszcze jedno, czy jest możliwa ewentualnie jakaś koretka "prostoty" maglownicy? Bo jednak wymiana na nową, to dość spory koszt, jak na takie auto ;)

Dziękuję z góry za wszystkie rady...
k0
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa
  • 06 Lip 2009, 10:24

Pierwsze co to nalezaloby udac sie do jakiesgos warsztatu zeby posprawdzac cale zawieszenie czy nie jest nic skrzywione podczas tego uderzenia, luzy itp. i po tej diagnmozie powinno byc wiadomo co robic dalej bo no na oko to mozna se wymienic pol samochodu i dalej bedzie to samo bo kazdy przypadek jest inny.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co zrobić po dachowaniu auta?
      W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak zachować się podczas dachowania samochodu. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Przygotowując się do drogi ...