Cement na karoserii

29 Mar 2011, 12:06

Witam
Kilka dni temu parkując niedaleko budowy zachlapano mi samochód cementem, jest na nim kilka plam, czym to usunąć żeby nie uszkodzić lakieru?
Rafal_
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

29 Mar 2011, 12:31

Nie usuwać mechanicznie , aby nie zniszczyć lakiery pozostaje tylko karcher i mycie pod ciśnieniem wodą. Można także przyłożyć na noc szmatę zmoczoną wodą a później dalej myć pod ciśnieniem, wszelkie próby ścierania i skrobania z pewnością skończą się porysowaniem lakieru. Środki chemiczne do zmywania-rozpuszczania betonu raczej będą zbyt inwazyjne i zniszczą lakier.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

29 Mar 2011, 20:39

Podejrzewam, że po usunięciu tego cementu i tak na lakierze w tym miejsc\u zostanie plama...
Ale jak nie bylo tam zakazu parkowania i można się tam zatrzymywać, to leć do tej firmy i im to zgłoś - niech pokrywają z ubezpieczenia koszty usuwania cementu z lakieru i ewentualne malowanie, jeżeli okaże się, że są palmy. No chyba, że nie wolno było tam parkować :cry:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Kwi 2011, 18:26

Święta racja,raz zaparkowałem sobie niefortunnie ,dzwon betonem (żuraw) ochlapał mi auto,niech to szlag,szkoda gadać.Próbowałem to przetrzymać,nic z tego,zdrapałem delikatnie,plamy pozostały ale nie z betonu,zlazł razem z lakierem ,tym przeźroczystym :evil:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

11 Kwi 2011, 00:45

Nie usowa sie czegos takiego pod cisnienem bo ci cement razem w farba odleci. Powinienes uzyc jakiejs szmatki. Zmoczyc ja najlepiej w tinerze albo woda potem bys mial takie plamki to bys przytarl delikatnie papierem 1200 na wode a potem wypolerowac i by nie bylo sladu.
Paliwo mam we krwi !

!!!!White Dragons!!!!
Kasperr32
Nowicjusz

Miejscowość: Chicago

14 Kwi 2011, 18:08

Teraz już wiem,że wystarczy nasączać cement octem,ocet rozpuszcza cement. :evil:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższe ubezpieczenie OC, podwyżki dla kierowców
    Drastyczna podwyżka ubezpieczeń OC jaka miała miejsce w ostatnim czasie to bardzo mocny cios wymierzony w kierowców którzy płacą i tak już wysokie składki obowiązkowego ubezpieczenia za swoje samochody. Cena ...