16 Kwi 2011, 18:54
Wykorzystałem częściowo tekst z książki : ,,VW Polo Sam naprawiam od IX 1994 do X 2001 tylko po to żeby poprawić masę błędów autora. Z jego instrukcją nie da się operacji wykonać.
Kierunkowskazy przednie
Odblokować zatrzask trzymający kierunkowskaz za reflektor. Wyciągnąć lampę
kierunkowskazu do przodu, zwracając uwagę
na boczne zaczepy (strzałki na rys. N94-0034).
Te zaczepy powinny być wprowadzone podczas
zamontowania w prowadnice obudowy
reflektora.(str 276 )
Wymontowanie i zamontowanie
reflektora[/b]
Modele do IX 1999
Reflektora Valeo nie można rozkładać. Jeśli zostanie uszkodzona na przykład szyba rozpraszająca, jest konieczna wymiana całego reflektora. Reflektor do 1999r i po, różnią się kształtem zewnętrznego gniazda na przewody. Kupując nowy trzeba o tym pamiętać.
Wymontowanie
Wyłączyć przełącznik reflektora.
Odłączyć przewód kierunkowskazu
Wymontować kierunkowskaz przedni obok reflektora.
Odłączyć złącza od żarówki reflektora oraz od
regulacji zasięgu świateł.
Wymontować osłonę chłodnicy (grill 3 wkręty z przodu i nakrętka z plastiku pod kierunkowskazem) Bez zdjęcia kierunkowskazu nie zdejmie się jej. (patrz „Układ chłodzenia").
Wykręcić 3wkręty mocujące reflektor (strzałki na rys.
N94-0031). Dolny wkręt nie spada, gdyż jest
zamocowany obejmą.(U mnie spada).
Zamontowanie
Trzeba przełożyć żarówki dużą i małą, (przykrywkę zdejmuję podważając łyżką, tak jest łatwo) .Przełożyć stary silniczek regulacji poziomu światła ze starej do nowej lampy. Wykręca się go w lewo i przyciągając lustro za uchwyt mocowania żarówki, odczepia się kulkę odchylając do góry. W nowej lampie trzeba odkręcić zaślepkę w miejscu mocowania regulatora, prawdopodobnie odpowiednio grubym imbusem. Ja go nie miałem, więc użyłem kleszczy hydraulicznych. Mój nowy reflektor miał kulkę zaczepianą w linii poziomej, inaczej niż stary. Zakładamy regulator w nowym lustrze, najpierw zaczepiając kulkę przytrzymując za mocowanie żarówki, a potem wsuwamy obudowę regulatora w zaczepy i przekręcamy w prawo.(Wchodzi tylko w jednej pozycji).
Zamontować reflektor (to nie jest łatwe, bo lewy dolny wkręt skrywa się pod krawędzią zderzaka. Częściowo wkręciłem ten wkręt, a potem ostrym nożem naciąłem otwór i nałożyłem na wkręt.)
Częściowo wkręciłem dwa pozostałe. Następnie sprawdzamy jak będzie pasował kierunkowskaz, czy zaczepi się za reflektor. Jeśli wszedł na miejsce, dokręcamy wkręty reflektora do końca. Znowu wyjmujemy kierunkowskaz i przykręcamy grill po kloszem. Ostatecznie mocujemy klosz kierunkowskazu, zatrzask musi dobrze zaskoczyć.
Podczepiamy wszystkie przewody.
Zamontować osłonę chłodnicy (patrz Układ
chłodzenia").
Ustawić reflektory w stacji obsługi. (str. 281 )