Cena: >35tys; A4 B6, BMW3 E46, AR 156?

03 Maj 2009, 16:17

Witam.

Mam do wydania max 35 000zł. Szukam auta do celów prywatnych, przemieszczania się jednej, młodej osoby która lubi szybko docierać na miejsce ;) Automatycznie wszystkie silniki poniżej 150KM dopadają, gdyż teraz jeżdzę 160KM (tylko że w kombi) i mi zdecydowanie mało.

Auto, jak już pisałem, będzie użytkowane tylko przeze mnie, więc kombi też odpadają.
Z racji ceny, chcę aby auto było już raczej w pełnym wyposażeniu (skóra, ksenony, poduszki powietrzne itp).

Jak narazie na oku miałem BMW E46 (pełna opcja, 200KM + MPakiet) oraz Audi A4 B6 1.8T (150KM, pełna opcja). W obecnym stadium jestem umówiony na oglądanie Audi i ku niemu jestem bardziej przychylny.

Dylemat jest jeden: auto NIE MOŻE stracić bardzo DUŻO na wartości. Dlatego mimo że Alfy bardzo mi się podobają, to biorąc pod uwagę moje (stricte amatorskie) obliczenia wynika iż:

- rok 2004 Alfa pełna opcja kosztuje 30-35tys.
- rok 2002 Audi A4 pełna opcja 1.8T kosztuje 32-40tys.
- rok 2004 Audi kosztuje bardzo duże kwoty.

Jak więc mniemam, Alfy tracą dużo i szybko na wartości. Dlatego kierowałbym się bardziej ku BMW i Audi. Nie wiem jak będzie wyglądała moja sytuacja finansowa za kilka lat, ale w obecnym planach mam zamiar sprzedać to auto za 4-5lat.

Jestem ciekawy czy bylibyście mi w stanie doradzić w kwestii wyboru może jeszce jakiegoś ładnego auta o dobrych właściwosciach jezdnych (o alfach niestety dużo złego słyszałem, podobno bardzo kapryśne i nadrabiają to jedynie wygladem, aczkolwiek moze to byc bledna opinia).

Ciekawi mnie również jak wypada w Waszych oczach zestawienie BMW E46 i Audi A4 B6 patrząc z punktu właściwości stricte mechanicznych i jezdnych (wygląd olewamy).

Jeżeli ktoś miałby chwilę czasu i ochotę podyskutować, będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

P.S. Tak, używałem szukajki.

Pozdrawiam
Paweł ;)
yukoz
Nowicjusz

Miejscowość: Wro

03 Maj 2009, 18:28

Skoro jesteś dynamicznym kierowcą lepszym wyborem będzie BMW. Jazda napewno sprawi ci więcej przyjemności niż w Audi. Można jeszcze poszukać Volvo s60 najlepiej z AWD, [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

03 Maj 2009, 20:10

Mimo mojego uwielbienia do Volvo (bo naprawde uważam tą marke za genialne, super bezpieczne samochody z wspaniałym wnętrzem i ciekawym wyglądem) to jednak bardziej kierowałbym się w kierunku tego auta w wieku 35-40lat ;) Teraz potrzebuje coś z bardziej sportowym zacięciem.
yukoz
Nowicjusz

Miejscowość: Wro