REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Raczej normalna sytuacja. Nikt nie zostawia samochodu regularnie na tydzień bez jeżdżenia nim. Pamiętaj, że przy postoju auto też pobiera jakiś znikomy prąd z akumulatora dlatego nawet nowy akumulator zostawiony w samochodzie który nie jest używany regularnie po pewnym czasie się rozładuje częściowo.Jeremias napisał(a):Sytuacja wygląda tak, że można autem przejechać i 400 km, po czym postawić i po tygodniu ma już ok 12,3V
Dlatego tak jest że przez chwilę po wyłączeniu silnika kiedy nie ma już ładowania akumulator trzyma jeszcze napięcie. Wtedy ponowne odpalenie przebiega gładko do tego silnik jest ciepły itd.Jeremias napisał(a):Dziwne jest to że wystarczy przejechać się 4-5 km i auto odpala ładnie i zero kontrolek sugerujących spadek prądu.
Akumulator powinien być regularnie ładowany jak samochód długo stoi lub jeździ się nim na krótkich odcinkach to warto raz na jakiś czas go podłączyć do ładowania lub chociaż podtrzymania prądu jak prostownik ma taką funkcję.Jeremias napisał(a):Ja mam wrażenie że następnej zimy albo i tej obecnej, w końcu auto za którymś razem nie odpali, tak jakby początek końcu akumulatora, czy to możliwe?
Moim zdaniem masz za słaby akumulator i powinien być przynajmniej 75Ah - 80Ah jak nie większy przy takim silniku. Ten który masz będzie miał również mniejszą moc rozruchową która jest ważna przy dieslu.Jeremias napisał(a):Auto to Golf VI 2,0 TDI 2009 rok, w aucie siedzi Centra Futura 64AH, zakupiona w grudniu 2018.
Jeremias napisał(a):No cóż wg danych z książki po kodzie wyposażenia:
J0N Battery 330 A (61 Ah)
to jak to jest? 61 Ah podaje producent a mam wkładać 80 Ah? wg mnie taki nawet nie wejdzie tam.
Jeremias napisał(a):Ja wiem że auto pobiera prąd nawet jak stoi ale po tygodniu 50% rozładowania to chyba przesada?
Jeremias napisał(a):Poza tym no pytanie czy jazda 5 km do sklepu czy gdzieś, ma sens? bo ja nie potrzebuje codziennie jechać 300 czy 400 km.
MotoAlbercik napisał(a):podjedź do sklepu z akumulatorami i tam sprawdzą ci sprawność aku.
yeti65 napisał(a):Tylko omijaj Norauto, tam to nawet jak przyjedziesz z nowym akumulatorem, to Ci powiedzą, że jest zużyty i wymaga wymiany![]()
MotoAlbercik napisał(a):Wymiary aku 64Ah i 77Ah są praktycznie te same.
No taki w pełni naładowany w użyciu ok 12,5 - 12,6V. Ja się sugeruje np taką tabeląMotoAlbercik napisał(a):A dlaczego 50% rozładowania? Jakie napięcie wg ciebie powinien mieć w pełni naładowany aku? Weź pod uwagę, że aku jest 12V....