Jak ładować akumulatory połączone szeregowo?

31 Sty 2021, 12:35

Witam
Posiadam daw akumulatory(205Ah 1100A) połączone szeregowo. W jaki sposób podpiąć pod nie przewody prostownika, nie odłączając ich od instalacji elektrycznej?
Drugie pytanie:
W prostowniku mam dwa gniazda wyboru przewodów wyjściowych(+) 12V i 24V. Podłączając prostownik pod akumulatory połączone szeregowo przewód + ma być podłączony pod te wyjście 24V czy 12V ?
szwagier
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: wv

31 Sty 2021, 16:01

Rozumiem że te akumulatory są 12V więc jak je masz połączone szeregowo to na wyjściu do instalacji będzie 24V. Jak chcesz je ładować bez odłączania instalacji co nie jest dobrym pomysłem to musisz je podłączyć tak że z jednego akumulatora bierzesz plus, a z drugiego minus to są klemy z których przewody idą do instalacji. Sprawdź sobie miernikiem jakie będziesz miał napięcie powinno być 24V.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Akumulatory dwa 12V podłączone szeregowo musisz ładować napięciem 24V. Jest sporo automatycznych ładowarek tego typu na rynku. Najlepiej ja oba akumulatory są identyczne tak jak to jest u Ciebie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Sty 2021, 18:25

Tak jak wychodzi prąd z aku do auta tak samo musi wchodzić czyli podłączasz + do jednego aku a - do drugiego tylko że muszą to być klemy skrajne a nie te które są zmostkowane.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Sty 2021, 22:49

Ok, rozumiem. To czyli w prostowniku podlacze kleme plusowa pod te wyjście 24V.
Dzięki.
szwagier
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: wv
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Renault 5 Prototype - samochód elektryczny
    Renault 5 Prototype pokazuje ambicje marki – Renault chce upowszechnić dostęp do samochodów elektrycznych dzięki modelowi, który wejdzie do sprzedaży w 2024 roku. Stylistyka nowego modelu nawiązuje do ...