Centralny dyfer w Trooperze?

08 Wrz 2011, 07:07

Przeglądając sobie allegro znalazłem bardzo ciekawego Troopera, którego napęd jako żywo przypomina SS4 z Pajero tylko z bardziej skomplikowanymi kontrolka mi. Czy to oznacza, że były Troopery z centralnym dyfrem? I co tam sterowało rozdziałem mocy - wiskoza jak w Pajero (czy wiskoza była centralnym dyfrem np) ?

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.autoworld.com/news/Isuzu/Torque.htm&ei=Ch_vTaC1M4ac-wasvZSUCA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCkQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dtorque%2Bon%2Bdemand%26hl%3Dpl%26sa%3DX%26biw%3D1024%26bih%3D629%26prmd%3Divns
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

08 Wrz 2011, 12:14

w trooperze jest ToD
czyli Torque on Demand, jest to system który można spotkać w trooperach/montkach, vehicrossach i kilku innych pojazdach (na przykłąd Infinity), jest to jeden z fajniejszych systemów napędu, przekazywanie momentu następuje przez sprzęgło elektromagnetyczne (prosty bardzo ciekawy mechanizm), i przekazwane jest na przednią oś w różnym stopniu, nie zawsze takim samym, ToD korzysta z kilku czujników (które i tak samochód posiada) ABS, prędkość, obroty silnika, i kilku innych, komputer pobiera z nich sygnały i decyduje o stopniu zasprzęglenia dyferencjału, nie ma tu żadnego klasycznego sprzęgła ciernego, tylko kilka elektromagnesów,
jest to zupełnie inny system niż SS w pahero, gdzie masz klasyczne wisko

system jest jednym z fajniejszych systemów 4x4, z możliwością tzw shift on the run czyli wrzucania 4x4 kiedy nam się tylko podoba, bez konieczności zatrzymywania i takich tam, poza tym płynna możliwość zmiany stopnia zasprzęglenia daje o wiele lepsze efekty na śniegu czy szutrze :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Lexus RX L 450h - test spalania
    Ten bogato wyposażony, luksusowy SUV imponuje niskim zużyciem paliwa. Zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę, że testom poddano największego SUV-a w gamie japońskiej marki na europejskim rynku – do tego w dłuższej i wyższej ...