CEPIK dla innych krajów

24 Mar 2020, 02:07

Cześć,

Czy ktoś z Was orientuje się może czy niektóre z Państw europejskich posiadają rządowe systemy takie jak np. CEPIK czy NHTSA dla USA?

Chodziło by mi o następujące kraje:
- Niemcy
- Francja
- Belgia
- Holandia
- Dania
- UK
- Szwecja
- Włochy
- Szwajcaria

Coś w rodzaju miejsca w którym są jakieś dane o samochodach na podstawie podanego numeru VIN / bądź innych danych.

Pozdrawiam
tomecky94
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 04 2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

24 Mar 2020, 10:21

W UK sprawdzam przegląd techniczny razem z przebiegiem, ważne ubezpieczenie i podatek drogowy z datą opłacenia w necie na stronie rządowej.
MroQoo
Nowicjusz

Auto: Prius

24 Mar 2020, 21:28

Rządowe owszem są jak choćby system informacyjny w zakresie przetwarzania danych SIS II. Dostęp do nich z pozycji domowego komputera nieosiągalny.Natomiast te ogólnodostępne jak holenderskie,szwedzkie,duńskie,łotewskie i kilka jeszcze innych są w okrojonej formie.Jest sporo komercyjnych firm w Polsce,które za odpowiednią opłatą sprawdzą Ci w zasadzie każde auto.Także w USA i Kanadzie.Koszt takiego raportu to z reguły 200 EU.
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1997

25 Mar 2020, 00:18

Interesuje mnie nawet ta okrojona forma - niestety ciężko mi coś znaleźć w google ze względu na barierę językową. Jeśli posiadasz wiedzę na temat takich stroń to bardzo Cię proszę - podziel się :)
tomecky94
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 04 2013
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Niespodziewany pieszy na drodze
    Piesi, rowerzyści i motocykliści są ofiarami ponad połowy śmiertelnych wypadków drogowych w Polsce. Z tych grup piesi stanowią aż 35% zabitych, co jest bardzo niepokojące w kontekście średniej w krajach Unii Europejskiej, ...