OC po zbywcy samochodu. Formalności

23 Mar 2020, 22:45

Witam.
Kupiłem 3 tyg samchod od osoby prywatnej . Ubezpieczenie OC ważne do grudnia. Samochód został przerejestrowany na Mnie. OC przechodzi automatycznie po Sprzedającym więc nie kontaktowałem się z ubezpieczalnia. Jest to moj pierwszy samochód . Prawo jazdy posiadam od 5 lat... Nie szukałem innego OC poniewaz składka byłaby wyższa . Moje pytanie jest następujące ? Czy powinienem w jakikolwiek sposób kontaktować się z ubezpieczalnia czy po prostu jezdzic i w grudniu zająć się nowa umowa OC. Czy możliwe jest że pod koniec trwania polisy będę musiał coś dopłacić ? Dzieki z góry.
Hunterrrrr
Nowicjusz

23 Mar 2020, 23:43

Tak - musisz się skontaktować z ubezpieczyciel, chociażby tylko po to, aby zrobić aneks do polisy ( zmiana danych na polisie, bo w chwili obecnej jest ona wystawiona na poprzedniego właściciela ). Ubezpieczyciel może na nowo obliczyć składkę i może się okazać, że będziesz musiał coś dopłacić. Ale nie koniecznie. Głównie zależy to od wieku twojego i poprzednika - do 26 lat są zwyżki w ubezpieczeniu. Jak będziesz wiedział czy musisz dopłacić i ile, to możesz sobie posprawdzać innych ubezpieczycieli, czy nie będzie tańszej oferty dla ciebie.
Przypomnę też, że w grudniu, przed końcem ubezpieczenia, musisz zawrzeć nową umowę, bo ta co jest teraz skończy ważność i się nie przedłuża automatycznie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Mar 2020, 11:44

Cześć, dokładnie tak jak napisał MotoAlbercik. Dodam jeszcze, że sprzedający powinien dostarczyć do ubezpieczyciela oświadczenie o sprzedaży maksymalnie w ciągu 14 dni – dzięki temu OC zostanie przepisane na Ciebie. Wtedy warto sprawdzić czy np. OC nie było na raty. Jakby termin płatności kolejnej raty wszedł w życie, gdy auto byłoby już Twoją własnością, to ubezpieczyciel wyśle Tobie wezwanie do zapłaty.
Także zachęcam do sprawdzenia czy OC jest opłacone w całości :)
PZU1803
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 05 1989
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Caddilac Marszałka