Cewka zapłonowa, przerwa świec

26 Maj 2010, 09:39

Założyłem instalcję gazową wszystko ok tylko że padły mi juz 2 cewki jedna orginał (uznana gwaracja)druga zamiennik,nie wiem czy to przypadek czy cos nie tak w instalacji auta czy instalacji lpg, Na pb jeszcze dobrze chodził na tych cewkach ale na lpg szarpał,założona cewka z reklamacji i jest ok ale boję się że znowu padnie zaraz.
kazano mi zmniejszyć też przerwę na świecach z 1,3 na 1.0mm tak się robi przy gazie?
rustin
Aktywny

Auto: Mondeo MK3

04 Gru 2017, 19:06

Poprawna wartość w Mondeo MKIII = od 0.8 do 1.0mm
speedyrider
Początkujący

Zdjęcia: 5
Miejscowość: Łomianki
Prawo jazdy: 19 07 1985
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Taczka
Paliwo: Inne
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

04 Gru 2017, 19:16

rustin napisał(a):kazano mi zmniejszyć też przerwę na świecach z 1,3 na 1.0mm tak się robi przy gazie?
Z tego co wiem jeżeli masz sprawny układ zapłonowy i odpowiednio wyregulowaną instalację LPG to nie trzeba zmniejszać przerwy. Kiedyś na ten temat rozmawiałem z gazownikiem i powiedział że jak wszystko jest poprawnie ustawione z gazem to przerw się nie zmniejsza. Gazu musi spalić więcej niż benzyny a jak już ktoś zmniejsza bo układ niedomaga to znaczy że coś jest przekombinowane.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

04 Gru 2017, 20:21

W czasach gdy miałem Mondeo MK3 chłopaki z Mondeo Klub Polska tak robili. Zrobiłem i ja i z przerwą 0.8 w prawdzie nie palił mi mniej lecz jak by żywiej reagował na gaz. Wydawało mi się wtedy że auto było zywsze. Mi się to podobało.
speedyrider
Początkujący

14 Gru 2017, 15:00

speedyrider napisał(a):Zrobiłem i ja i z przerwą 0.8 w prawdzie nie palił mi mniej lecz jak by żywiej reagował na gaz
Mniej energii potrzeba do przeskoku iskry. Problem jest taki że jak zmniejszasz przerwę to pogarszasz właściwości spalania benzyny o tym nikt nie wspomina. Na benzynie może nie dopalać mieszanki, silnik będzie słabszy może gorzej zapalać itp. Dlatego wymieniając regularnie świece nie ma sensu rzeźbić i kombinować ze zmniejszaniem przerwy. Przynajmniej ja mam takie zdanie.
Nigdy z tego tytułu nie miałem problemów. Generalnie zmniejszenie przerwy pomaga w problemach typu układ nie domaga i są problemy z pracą silnika na gazie to co robią ludzie zmniejszają przerwę i są zadowoleni że naprawili problem. Okazuje się oczywiście że jest poprawa i są zadowoleni, niestety to nie jest rozwiązanie problemu tylko jego zamaskowanie :) na jakiś czas bo później już przerwy nie da się zmniejszyć jak znowu problem się pojawi :)
Kacper
Forumowicz VIP

14 Gru 2017, 17:17

A co myślisz o jedynie słusznych NGK do niemalże wszystkich silników? :D
Też uznajesz zalecenie producentów za zbędne "wybajerzenie"?
Pytam szczerze...
speedyrider
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renowacja zniszczonej skórzanej tapicerki
    Chciał bym się z Wami podzielić wiedzą na temat renowacji skórzanych tapicerek. Mam za sobą ok. 20 odnowionych foteli, kilka kanap tylnych, boczków drzwiowych oraz kierownic. Właściwie uczyłem się na własnych ...

16 Gru 2017, 21:38

Są firmy, które produkują świece zapłonowe do silników benzynowych i benzyny z LPG. Co ciekawe - świeca do samej benzyny i do benzyny z LPG jest w tej samej cenie, ale przerwa między elektrodami jest zmniejszona już oryginalnie.
Co do palenia się cewek - może to być przypadek, a równie dobrze może to być problem w instalacji zapłonowej. Coś może ciągnąc za duży prąd z cewki ( np. uszkodzone kable WN ( zmniejszyła się ich rezystacja z jakiegoś powodu ), uszkodzone świece ( np. zła przerwa między elektroadami ) lub chociażby za słabe napięcie zasilające cewkę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Gru 2017, 06:02

W jednym benzyniaku firmowym cewka przestała się palić gdy dodałem dodatkowe umasowienie silnika. Dwie plecionki miedziane od kadłuba do karoserii. Od tamtej pory minęło kilka lat i cewka żyje (Beru). Wcześniej padały jak kaczki średnio raz w roku.
speedyrider
Początkujący

17 Gru 2017, 20:44

speedyrider napisał(a):W jednym benzyniaku firmowym cewka przestała się palić gdy dodałem dodatkowe umasowienie silnika.
Masa jest bardzo ważna, a często zdarza się że masy silnika i skrzyni są już mocno skorodowane i nikt tam nie zaglądał do nich od dłuższego czasu. Takie miejsca raz na jakiś czas powinno się przeczyścić odkręcając takie łączenia.
Kacper
Forumowicz VIP

18 Gru 2017, 09:04

Ale powiem Ci szczerze że działo się to tylko we Fiatach i to nałogowo. Od roku mam Caddy i tam jest wszystko cacy.
speedyrider
Początkujący