REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Z tego co wiem jeżeli masz sprawny układ zapłonowy i odpowiednio wyregulowaną instalację LPG to nie trzeba zmniejszać przerwy. Kiedyś na ten temat rozmawiałem z gazownikiem i powiedział że jak wszystko jest poprawnie ustawione z gazem to przerw się nie zmniejsza. Gazu musi spalić więcej niż benzyny a jak już ktoś zmniejsza bo układ niedomaga to znaczy że coś jest przekombinowane.rustin napisał(a):kazano mi zmniejszyć też przerwę na świecach z 1,3 na 1.0mm tak się robi przy gazie?
Mniej energii potrzeba do przeskoku iskry. Problem jest taki że jak zmniejszasz przerwę to pogarszasz właściwości spalania benzyny o tym nikt nie wspomina. Na benzynie może nie dopalać mieszanki, silnik będzie słabszy może gorzej zapalać itp. Dlatego wymieniając regularnie świece nie ma sensu rzeźbić i kombinować ze zmniejszaniem przerwy. Przynajmniej ja mam takie zdanie.speedyrider napisał(a):Zrobiłem i ja i z przerwą 0.8 w prawdzie nie palił mi mniej lecz jak by żywiej reagował na gaz
Masa jest bardzo ważna, a często zdarza się że masy silnika i skrzyni są już mocno skorodowane i nikt tam nie zaglądał do nich od dłuższego czasu. Takie miejsca raz na jakiś czas powinno się przeczyścić odkręcając takie łączenia.speedyrider napisał(a):W jednym benzyniaku firmowym cewka przestała się palić gdy dodałem dodatkowe umasowienie silnika.