REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
fourup napisał(a):1) odpowiedzialność za własne decyzje i umiejętność przyjmowania ich (tych decyzji) konsekwencji. Otóż podejmując jakąkolwiek decyzję - nie tylko: "parkować na zakazie, czy nie?", ale również każdą inną (np.: "kupić żonie kwiaty, czy wisiorek na rocznicę ślubu?") - musimy pamiętać, że niesie ona za sobą konsekwencje, które mogą mieć różny wpływ na nasze dalsze lub bliższe życie (przywalą mi mandat, albo nie; żona się ucieszy, albo nabierze dziwnych podejrzeń, bo przez ostatnie 7 lat nie pamiętałem o rocznicy... ). Człowiek dorosły (a żeby otrzymać prawo jazdy trzeba być "dorosłym" - przynajmniej na papierze) zdaje sobie sprawę z istnienia "konsekwencji" i będąc odpowiedzialnym - nie broni się przed ich nastaniem (stanąłem na zakazie - trudno, trzeba zapłacić...)...
2) czy osoby w podeszłym wieku powinny prowadzić samochód? Czy nie należałoby wprowadzić przepisu, który po przekroczeniu określonego wieku (np. 70 lat), nakazywałby przeprowadzanie badań psychotechnicznych i uzależniał od tego dalsze posiadanie Prawa Jazdy? Wiadomym jest, że osoby starsze mają już wydłużony czas reakcji, słabszy wzrok i słuch, przez co trudniej jest im właściwie reagować w sytuacjach wyjątkowych. A takich jest na drogach wcale nie mało...
Dishman napisał(a):[...] Potraktujecie obie sytuacje jednakowo? [...]
menajev napisał(a):Dishman napisał(a):[...] Potraktujecie obie sytuacje jednakowo? [...]
Tak. Kierowca zobowiązany jest znać przepisy i orientować się w sytuacji na drodze, wymówka "nie wiedziałem, że tak nie wolno" jest dla mnie równoznaczna z "nie powinienem mieć prawa jazdy".
menajev napisał(a):Tak. Kierowca zobowiązany jest znać przepisy i orientować się w sytuacji na drodze, wymówka "nie wiedziałem, że tak nie wolno" jest dla mnie równoznaczna z "nie powinienem mieć prawa jazdy".
Dishman napisał(a):(...)
Możesz bowiem dostać 400 zł i 10 pkt lub 500 zł i 10 pkt. 100 zł piechotą nie chodzi... .
menajev napisał(a):Dishman napisał(a):(...)
Możesz bowiem dostać 400 zł i 10 pkt lub 500 zł i 10 pkt. 100 zł piechotą nie chodzi... .
Bo x+52 a x+96 (chodzi o prędkość) to jednak nie do końca to samo?
A z tego co się orientuje, to policjant w przypadku widełek wypisuje mandat w wysokości, którą sam uzna za stosowną, raczej nie mają nigdzie napisanych zaleceń typu "Tym, którzy zrobili coś przez nieuwagę dawać mniej."