Chcą zabrać prawo jazdy, bardzo błagam o pomoc !!!!!!!!!!!!

23 Cze 2012, 21:19

Witam Was bardzo serdecznie. Na początek chciałbym powiedzieć, że jest mi bardzo głupio, pisać w ogóle o całej tej sytuacji, ale bardzo was proszę, ponieważ mogą zabrać mi prawo jazdy, czego chba nie przeżyję, ponieważ jazda to całe moje życie.
Sprawa wygląda następująco, zanim mnie wczoraj złapali, miałem już 10pkt karnych.
Wczoraj dostałem 11pkt karnych, co daje razem 21pkt, mam prawo jazdy pół rok, młodzi kierowcy mają limit 20pkt. Na początku chciałbym podkreślić, ze nie jestem wariatem, ani nie popisuje się przed znajomymi, 11pkt dostałem za to, że wyprzedziłem jadący 15km/h kombajn, a cała sytuacja wyglądała następująco.
Wszyscy kierowcy wyprzedzali go wcześniej na ciągłej, ja nie chciałem ryzykować, ponieważ jechało dużo samochodów z naprzeciwka, Czekałem więc na leprze warunki. Dowlekłem się za nim do odcinka wyłączonego z ruchu (znak p-21) i na tym odcinku go wyprzedziłem, tak się złożłyo, ze zaraz po wyprzedzeniu stała drogówka i mnie zatrzymali. Policjant wypisał mi mandat na 500zł i 11pkt karnych za nie przestrzeganie znaku p-4(podwójna ciągła), p-2(zebra, wyłączona z ruchu)1 i b-25(zakaz wyprzedzania). Mam pewną wątpliwość, ponieważ nie logiczne jest to, żebym w tym samym czasie wjechał na p-4 i b-25, ponieważ te znaki nie występują razem, podwójna ciągła jest przed zebrą, a ja rozpocząłem wyprzedzanie na zebrze.
Jeżeli się mylę, bardzo proszę pomóżcie, jak mogę uniknąć mandatu, chociaż 1pkt mniej ocali moje prawo jazdy. Mandat podpisałem, ale czytałem, ze można się odwołać w ciągu 7dni. Błagam pomóżcie, bo nie wiem co zrobię, jak mi odbiorą prawo jazdy.
kkaappeerr
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 04 1999

23 Cze 2012, 22:01

Nie wiem czy mam ci współczuć.. ale to zatrważające by tak młody kierowca pół roku od zdania prawka miał już komplet punktów..
Tak, masz prawo się odwołać (7 dni) no ale co ci to da? Sprawa trafi do sądu i masz małe szanse na wygraną, w dodatku twój wiek.. i staż za kółkiem jest malutki.. także niestety ale wg mnie ucz się na egzamin.. może to Cię czegoś nauczy..
Czemu w sygnaturce masz Prawo jazdy od: 15 04 1999?
krzem88
Początkujący

Prawo jazdy: 04 04 2008
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

24 Cze 2012, 10:49

Tak jak wspominałem, nie jestem wariatem, te 11pkt to był przypadek, nie jechałem 150km/h, chciałem tylko dojechać na miejsce a prędkością 15km/h było to niemożliwe. Teraz nie wiem co z tym zrobić, musi byc jakiś sposób, proszę pomóżcie.
kkaappeerr
Nowicjusz

24 Cze 2012, 20:39

No ale jakie masz wątpliwości? Zrobiłeś wykroczenie, przyjąłeś mandat, masz max punktów. No w jaki sposób chcesz udowadniać, że prawa nie złamałeś, jak cie złapali na gorącym uczynku..
Raczej pogódź się z tym i ponownie podejdź do egzaminu.
krzem88
Początkujący

Prawo jazdy: 04 04 2008
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel

25 Cze 2012, 15:22

krzem88 napisał(a):pogódź się z tym i ponownie podejdź do egzaminu.

Ponowny egzamin nie wymaga kursu, tylko płaci się za egzamin ..
Skoro niedawno zdałeś to i teraz zdasz ..

Jest to przykre, ale po to są punkty i mandaty aby ludzi dyscyplinować .. I często dopada to nie tych co przekraczają przepisy lecz tych co dali się złapać - miałeś niefart ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

25 Cze 2012, 17:12

Wygląda na to, ze rzeczywiście będę musiał się z tym pogodzić. A tak poza tym napisałem, ze mam prawo jazdy niecały rok, więc muszę robić od nowa cały kurs, a nie tylko egzamin.
Martwi mnie to, że kiedy egzaminator spojrzy w papiery i zobaczy że po 6 miesiącach przekroczyłem 20pkt, nie będzie skory do tego, żeby mnie przepuścić....
kkaappeerr
Nowicjusz

25 Cze 2012, 17:32

http://zabraneprawojazdy.pl/
kkaappeerr napisał(a):mam prawo jazdy niecały rok, więc muszę robić od nowa cały kurs, a nie tylko egzamin.

Tak, masz rację - rozpędziłem się trochę ..
kkaappeerr napisał(a):kiedy egzaminator spojrzy w papiery i zobaczy

Egzaminator takiej informacji nie ma - nie wie czy zdający jest po zatrzymaniu PJ za alkohol, punkty, czy zdaje pierwszy raz, itp ..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011