Chce kupic samochod ale nie wiem na co zwrocic uwage ...

10 Maj 2007, 13:35

Ogolnie to jestem dziewczyna i nie wiele wiem o samochodach jednak strasznie nie lubie nie wiedziec o czym jest rozmowa wiec chcialabym sie dowiedziec jak najwiecej co jest istotne przy kupnie auta i jakie czynniki sa korzystne a jakie nie ... CZy ktos bedzie mial tyle cierpliwosci zeby mi pomoc :>
Uważaj o czym marzysz, bo marzenia mogą się spełnić ...
lerian
Nowicjusz
Awatar użytkownika

15 Maj 2007, 00:24

Hm, może zacznij od tego do czego Ci samochód? Do użytku codziennego (i tu rozróżnij na szkoła, praca, zakupy, lub inne) czy jakiegoś takiego mniej codziennego... czy jeszcze innego typu szpan... bo takie przypadki też się zdarzają...
DFireCrow

23 Maj 2007, 18:31

no do uzytku codziennego ... szkola jak wspomniales zakupy czasem jakis dluzszy wypad ale ogolnie zeby sie sprawowal i zeby nie trzebabylo wkladac duzo kasy w kazda [...] co sie zepsuje :p
Uważaj o czym marzysz, bo marzenia mogą się spełnić ...
lerian
Nowicjusz
Awatar użytkownika

10 Sie 2007, 21:05

Jeżeli chcesz kupić Auto używane to warto skupić sie na kilku ważnych i dość istotnych elementach które pomogą na w wyborze i powiedzą pokrótce czy oby ten samochód nie był rozbity: Warto sprawdzić na początek czy wszystkie szyby w samochodzie są z tego samego roku , sprawdzić przednie i tylne lampy czy także są z tego samego roku co produkcja samochodu.
Otako
Początkujący

11 Sie 2007, 15:23

@Up
To co kolega powiedział jest ważne ,ale nie masz co sie obawiać po zakupie auto przecież trzeba jechać do mechanika a on wtedy sprawdza czy z autem jest wszystko okej(Czy nie miał kręconego przebiegu,czy wszystko działa tak jak powinno)
Jedyne to co warto zawsze robić przy kupnie to targować się ile wlezie :PSprawdzić rok produkcji razem z tym co masz na papierach...
It's nice to be important but is more important to be nice
soleQ
Aktywny

Miejscowość: kRk

12 Sie 2007, 10:28

witam - napewno uwagę powinnaś zwrócić na stan nadwozia - jest to bardzo drogi element samochodu. Zwróć uwage czy szpary pomiedzy elementami są mniej wiecej takie same np pomiedzy maską a jednym błotnikiem i maską a drugim błotnikiem. Tak samo jeżeli chodzi o korozję - może byc parę wrzodów bo to przeciez używane auto ale nie zjedzona przez rdzę blacha (aż do dziur)!. No i oczywiście musisz sprawdzić czy silnik równo pracuje i nie dochodzą z niego różne metaliczne dźwięki - powodzenia w poszukiwaniach

Pozdrawiam,
Agnieszka
Agulaj
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe uprawnienia Straży Miejskiej
    Od 20 października 2023 Straż Miejska oraz Straż Gminna "wzbogaciła" się o nowe uprawnienia - od teraz mogą kontrolować uprawnienia oraz wystawiać mandaty za łamanie przepisów kodeksu drogowego osoby poruszających ...

12 Sie 2007, 21:03

Warto zwrócić uwagę wewnątrz samochodu na stan kierownicy czy jest bardzo zużyta daję na to wyobrażenie o tym czy licznik nie był kręcony następny element który warto sprawdzić to bagażnik a dokładnie wszystkie miejsca pod okładziną czyli elementy metalowe czyli też sprawdzic czy zwoje kabli np. do lamp są oryginalnie owinięte czy wszystkie spinki tez są oryginalne. :)
Otako
Początkujący

15 Sie 2007, 20:52

patrz czy siedzenia są nie zdarte jesli to samochód używany i oczywiście na przebieg i stan ogólny
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

16 Sie 2007, 14:52

Sprawdzić też warto nakładki na pedałach czy nie są zjechane, sprawdzić szpary przerwy pomiędzy elementami na karoserii czy są takie same.
Otako
Początkujący

16 Sie 2007, 16:57

Powiem jeszcze szczerzę ze warto zabrać każde zakupione używane auto na geometrie... Całkiem nie dawno chciałem zakupić audi używane były ładne to fakt odpowiadały mi pod względem wizualnym i silnikowym i gdym je zakupił bym był zadowolony ze wszystkiego oprócz tego ze co po niektóre pozostawiały by cztery ślady a inne cięły by mi opony także co jakies 2tyś kilometrów musiałbym inwestować w ogumienie ... Także polecam geometrie zaoszczędzi nam sporo nerwów i pieniędzy w przyszłości ... :)
Otako
Początkujący