Check Engine opel Corsa C podczas szybkiej jazdy +120 km/h

26 Sie 2016, 18:44

Witam. Od jakiegoś czasu kiedy zacząłem szybciej jeździć samochodem po mniej więcej 5 minutach jazdy z prędkością około 110 i większą pojawia się check Engine, lekko spada moc ponieważ np nie da się utrzymać np 140 i silnik zaczyna głośniej chodzić, wystarczy jednak opuścić nogę z gazu do około 90 km/h, po kilku minutach jazdy kontrolka znika i znów można jechać jak się chce ale nie dłużej niż kilometr dwa bo dalej zapala się check. Silnik to 1.7 Di 65 koników. Przebieg 255 tys km. Czyściłem już egr, bo to miało być przyczyną ale jednak nie. Czytałem błędy komputerem to nie pokazało nic w tym temacie a metoda gaz hamulec ze jedna ze świec żarowych chyba padła a drugi o ile dobrze odczytałem kod błędu to to że czujnik położenia wału korbowego "A" chyba ma usterkę, ale jeśli to ma pomóc to upewnię się dokładnie jaki to błąd, lecz nie wiem czy z dobrej bazy kodów błędów korzystałem. Jakieś pomysły co robić?
karli1234
Obserwowany

Auto: Corsa c
Silnik: 1.7 Di
Rok produkcji: 2001
  • 30 Wrz 2016, 14:22

karli1234 napisał(a):o ile dobrze odczytałem kod błędu to to że czujnik położenia wału korbowego
    To może być ten problem. Brak sygnału lub nieprawidłowy odczyt obrotów sprawia, że kontrolka "check engine" będzie się się zapalała i gasła podczas jazdy. Poza tym silnik może dziwnie charczeć i mieć wyczuwalnie niższą moc. W twoim przypadku to może potwierdzać problem z utrzymaniem prędkości 140km/h.

Trzeba podłączyć interfejs i dokładnie sprawdzić błędy. Pewnie będzie błąd P0370 Pump Position Sensor Invalid Signal, ale może też być P0335 No RPM Signal. Sprawdź dokładnie będzie wiadomo czy to czujnik położenia wału.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1999
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW xActivity 2003
      BMW xActivity, ten koncepcyjny SAV demonstruje połączenie w konstrukcji jednego pojazdu sportowej dynamiki jezdnej oraz przyjemności z podróżowania z otwartym dachem. BMW xActivity, zaprojektowane jako "kabriolet o ...