Check Engine w 406 coupe 2.2 Pb.

07 Cze 2013, 06:56

Witam. Od jakiegoś czasu po odpaleniu pokazuje mi się ikonka check engine , która nie gaśnie. Mechanik kasując błąd odczytał go jako awaria zaworu recylkulaciji spalin. Stwierdził , że na 90% to wina sondy lambda. Ta do mojego Poga kosztuje prawie 700 zł. Nie chciałbym na ślepo wyrzucać kasy tym bardziej , że inny macher twierdzi że kolo bredzi. Dodam , Iż wózek ma LPG Lando Renzo 5. Automatycznie przełącza Pb na LPG. Nie odczueam by samochód był jakiś zamulony , ale wnerwia mnie ta ikona. Jeśli ktoś kuma o co kaman będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam !!!
Krzysztof117
Krzysztof117
Nowicjusz

Miejscowość: Zabrze

08 Cze 2013, 22:10

Zawór zawsze można wyczyścić. Sondę też można zmierzyć. Żaden problem. Złe wskazania sondy to efekt uszkodzonego/zanieczyszczonego zaworu ERG.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Cze 2013, 08:19

Witam. Dzięki za Re. Sądy wczoraj zmierzone. Są o,key. Ta po kacie jest nowa. Możesz powiedzieć gdzie dokładnie znajduje się zawór EGR ? Jak napewno sam wiesz macher mi powie : pan zostawi autko , a my to naprawimy. W ASO - Bytom lista klamotów do wymiany była jak amazonka , akoszt SZOK - 4500 za części i 1800 za robotę. Zrobiłem w mojej pinesce bardzo wiele sam , więc myślę że z tym czyszczeniem również dałbym radę . Za info z góry dzięks !!! Nie zawracałbym Ci D..y , bo zawsze pomoc była w klubie 406 , ale admin dał dupy z opłatą serwera i klub zdechł. Pozdrawiam !!!
Krzysztof117
Krzysztof117
Nowicjusz

Miejscowość: Zabrze
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    BMW w leasingu – o czym warto pamiętać?
    Luksusowe modele BMW cieszą się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród przedsiębiorców. Korzystne rozwiązanie stanowi szczególnie BMW leasing. Na co zwrócić uwagę, decydując się na tę formę finansowania? ...