kurczę pytanko dobre a opowiedzieć się postaram w miarę prosto...
Silnik Hemi to jest taki silnik co od zwykłego różni się jedynie komorą spalania no i wszystkie hemi są ułożone w układzie V. Silniki te w historii były znane z tego, że wpychano je do muscle carów czylil mustangów chargerów i innych takich dziwolongów... no i jak wiadomo np na przykładzie tego samochodu i tego co pisałem, silniki te rozwijają dużą moc, przy stosunkowo niskim spalaniu
![Very Happy :D]()
wiem , że to głupio brzmi ale jak się by chciało podobną moc uzyskać z zwykłego silnika to by spalanie jeszcze większe było niż masz Ty teraz.
No i kolego drogi to, że masz silnik hemi nic nie znaczy, jezeli chodzi o zużycie paliwa...
Żeby to wszystko miało mniej palić musisz mieć silnik hemi + takie coś ( nie pamiętam jak to się nazywa ) ale to coś powoduję iż silnik w momencie gdy wyczuwa, że nie potrzeba mu całej mocy to korzysta z połowy cylindrów( czy tam z mniejszej ilości ) i dzięki temu spalanie może spaść nawet o 20 %
Oczywiście cała ta operacja jest włączana nie zauważalnie i nic tam się nie grzebie itp itd
A tak jeszcze do tematu to hemi są zazwyczaj w amerykańskich brykach, no i obecnie mówi się że to już przeżytek bo są jakieś tam silniki co przy takich samych zaletach mają mniej wad ...
Mam nadzieje, że kapujesz o co kaman
![Very Happy :D]()
Nie samo Hemi się liczy tylko hemi + regulator tej mocy a jak sie to g...o nazywa to ci nie powiem ;D
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...