Chevrolet Avalanche - spalanie

18 Paź 2008, 19:43

Witam wszystkich.
Ostatnio stalem sie szczesliwym posiadaczem Chevroleta Avalanche z silnikiem 5,3l V8 (283kW), fura piekna i wygodna, jedyny problem to spalanie :shock: . Zanim kupilem ten samochod poczytelem o nim w necie i ludzie pisali ze pali im srednio 16-17 (klamali :cry: )co jest dla mnie ok.
Jednak moj "bobas" 20 to lyka na dzien dobry , pije doslownie jak krowa przy wodopoju ( technicznie samochod jes sprawny , ten silnik tak doji poprostu)... i w tej sprawie mam dwa pytania:

- czy jest jakas mozliwosc "przykrecenia " silnika aby zmniejszyc spalanie
- ile moze kosztowac instalacja gazowa do takiego silnika i ile moze palic na takiej instalacji

Zaznacze ze nie mieszkam w polsce tylko na Islandii gdzie cena paliwa do zarobkow jest bardzo przystepna. Zadaje te pytania gdzyz nie wiem czy brac go do polski co planuje zrobic w maju 2009

wiem ze moj post jest troszke lamerski ale prosze o wyrozumialosc :)
Z gory wielkie dzieki
marian25
Nowicjusz

18 Paź 2008, 23:36

sprawdz moze masz silnik HEMI
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Paź 2008, 18:10

hehe no to kolega nieźle się urządził....a z gazem jak to z gazem pewnie spali więcej niż benzyny, ale za to gaz tańszy... tylko czy będzie kolega wystarczająco dużo nim jeździł żeby się zwróciło za instalacje...??
Najlepiej to chyba sprzedać i kupić coś rozsądniejszego :D

Ps, a tak ogólnie jak wyglądają ceny aut z Islandii ? i czy opłaca się coś ściągać?
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

26 Paź 2008, 19:07

A co ty sie spodziewałes po aucie które ma pojemnosc 5.4, 380koni i taką mase, mysle ze to jest normalne spalanie dla takiego auta, gazu Ci się nie opłaca zakładac bo : taki silnik będzie pykał koło 25/27l na 100km wiec na stacje bedziesz smigał co 150km....
Baqś

11 Lis 2008, 10:16

heh ... rozmawialem ze znajomym mechanikiem z polski i powiedzial mi ze jak zjade do polski to sobie poradzi z tym spalaniem ( wspominal cos o zmianie "mapy spalania" w kompie )

A co do cen furek w islandii to teraz jest na to najlepszy moment, kurs korony islandzkiej jest bardzo slaby i spada (na dzis 1mln isk to jakies 21-22 tys zl ) i tak np: ja za swoj samochod dalem 900000 isk czyli jakies 19 tys pln :)

co do sprowadzania to mozna zrobic to na 2 sposoby ( islandia to wyspa jak ktos nie wie :shock: :p )

1: przyleciec po auto samolotem i wrocic promem przez Norwegie albo Danie , koszt biletu lotniczego na islandie i prom na powrot to jakies 50 000 tys isk ( w sezonie turystycznym jest to wiecej ale dokladnie ile to nie wiem ) a no i promy plywaja tylko od kwietnia do konca pazdziernika
2: Wsadzic auto w kontener , niestety nie mam male pojecie o kontenerach i nie znam portow docelowych i oplat

Jesli kogos interesuje jakies konkretne auto zawsze moge w stawic linka z jakas oferta albo zobaczyc w komisie po ile to chodzi a ze w komisach jestem czesto to nie ma problemu.
Polecam auta 4x4 z islandii , szczegulnie ze wiele z nich zostalo profesjonalnie przerobionych przez firme arctic truck, na rynku islandzkim LC ,Hiluxow i Troperow jest w pyte :p
marian25
Nowicjusz

11 Lis 2008, 13:04

Witam marian , otoz korzystajac z okazji chcialbym Cie zapytac o ceny shogun/pajero , roczniki 92-96 , mieszkam w szkocji i chcialbym kupic sobie auto takze do polski lecz z wiadomych przyczyn z UK to na obecna chwile niezbyt realna opcja :cry: , rozwazalem tez wlasnie sprowadzenie z islandii , mam znajoma ktora pracowala na tej wyspie i w zasadzie od niej dowiedzialem sie ze 4x4 to typowy pojazd do poruszania sie po islandii , sorki ale w sprawie Twojego chevi niestety nic Ci nie pomoge :? , dzieki , pozdro.
...ten kto pyta jest glupcem przez piec minut , kto nie pyta jest glupcem cale zycie...
mleki
Początkujący

Zdjęcia: 6
Miejscowość: lubuskie/anglia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota 222D – sekretna broń Toyoty w WRC
    W 1984 roku Toyota wygrała Rajd Safari Celicą Twincam Turbo. Po zachęcających wynikach fabrycznego zespołu w kilku ostatnich sezonach, Toyota zainwestowała ogromne nakłady czasu, pieniędzy i wysiłku, aby pokazać się z jak ...

13 Lis 2008, 15:18

jak już mlekiemu piszesz co i jak to z chęcią i ja się dowiem o to pajerko ( tylko mnie by interesował rocznik 98 99 :D. No i w sumie nie pogniewałbym się jakbyś wrzucił jakieś orientacyjne ceny innych aut ( jeżeli to nie jest dla Ciebie problemem, bo nie chcę Ci du** zawracac ) np discovery itp
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

14 Lis 2008, 00:21

Wezyrro zanim marian nam odpisze wpisz sobie w googelka : forum iceland.pl , znajdziesz ta forum 4x4 oraz kupie-sprzedam , swoja droga taki wypad na islandie to zajefajna sprawa... :P
...ten kto pyta jest glupcem przez piec minut , kto nie pyta jest glupcem cale zycie...
mleki
Początkujący

14 Lis 2008, 11:38

ceny aut z islandii są dość atrakcyjne (same samochody mają młode roczniki) ale dodając koszty podróży w obie strony okazuje się, że staje się to mało opłacalne
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

14 Lis 2008, 12:15

wlazłem na tą stronkę co mi poleciłeś Mleki lecz niestety nie mogę znaleść tych ofert kupna sprzedaży... I tak jak Karson pisze pewnie przez koszty sprowadzenia nie będzie się to opłacać, ale dajmy na to jakbym miał zapłacić trochę więcej kasy, za to samo co dostałbym u nas to mógłbym spróbować ciągnąć z icelanadu :D Ale to tak teoretycznie
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

14 Lis 2008, 13:01

Ja to widze w ten sposob: kupno auta+niezaponiana wycieczka :D , rozmawiajac z kolezanka ktora mieszkala w islandii 2 lata , przegladajac jej zdjecia , nabralem takiej ochoty na wyprawe ze glowka boli :shock: , jednak: plynac z samochode w dwie strony=duze koszta +czas , wypozyczenie na miejscu =kosztowne i czasami auta moze nie byc na czas ( z tego co sie dowiedzialem islandczycy troche inaczej pojmuja czas i punktualnosc niz my :lol: ) , tak wiec pozostaje przelot , pobyt , kupno i powrot promem , tak ze w ten sposob moge sobie wmowic ze kupile autko dosyc tanio a reszta to tylko niezapomniana wycieczka , uwazam ze naprawde warto ta pojechac , off road zaczyna sie wszedzie tam gdzie konczy sie jakies miasto ( a nie ma ich zbyt wiele) , nie zaleca sie samotnych wypadow , przeprawy przez rzeki itp. to prawie normalka przy kazdej wyprawie. Nie wiem jak z przelote z polski ale wyczytalem ze powrot promami to ok.40-50 tys koron isl. ( cos ok.1000 zl ) , niektorzy zalecaja doplyniecie do danii i z tamtad juz na kolach ( osczednosc czasu) . To chyba na tyle. Mozna zorganizowac jakis wspolny wypad :?:
mleki
Początkujący

14 Lis 2008, 13:09

Ofert faktycznie nie ma tam zbyt wiele , z tego co znalazlem to bylo: Toyota 4 Runer , 3.0 , automat , kola chyba 33" lub wieksze nie pamietam , calkiem ok. , klient chcial 380 tys. koron , zszedl na 249. tys. , pajero 98' 270.tys. , ale juz poszedl :cry: , byla vitka ale juz nie pamietam , trzeba wejsc po prostu w ogloszenia kupie - sprzeda , i tam szukac , niestety wszystkie kategorie nie sa posortowane i trzeba grzebac , szuka tez na islandzkich stronkach .... ale ten ich jezyk..powodzenia :twisted:
mleki
Początkujący

14 Lis 2008, 14:05

Troche literek M mi sie gubilo :oops: , to przez pospiech , toyotka byla rocznik 95-96 nie pamietam dokladnie.
mleki
Początkujący

15 Lis 2008, 16:01

Hmm patent z wycieczką niezły bo tam mnie jeszcze nie było... A mniej więcej orientujesz się Mleki jaki jest wachlarz kosztów jeżeli chodzi o środki transportu tam i z powrotem ??
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Lis 2008, 15:28

http://bilasolur.is/ stronka z autami
http://100bilar.is/ jeszcze inna
http://bilauppbod.is/ tu sie licytuje samochody , uszkodzone lub nie :p
Öll uppboð í gangi - oznacza auta aktualnie licytowane
Uppboð sem enda í dag - aukcje konczace sie dzisiaj
Uppboð sem er lokið - auta juz zlicytowane

Oczywiscie niektore ceny sa z d..y wziete ale mozna wyszukac naprawde fajne autko za dobra kase , czasmi jest napisana cena na czarno z dopiskiem Dilbod czyli przecena .

Np. dzis ogladalem Ford Explorer 2006, 52tys km, wysatwili za 1,8 mln koron czyli na dzis 38 tys zl, mysle ze cena ok ale zawsze mozna cos jeszcze zerwac z ceny he he

A co do Polskiego Forum na Islandii to ja sie tam zbytnio nie zaglebiam bo poprostu nie ma nic ciekawego do sprzedania, no moze czasami , wiekszosc samochodow to smieci nie godne uwagi ...

Pozdro
marian25
Nowicjusz