Chevrolet Aveo 2004 - dobór alu-felg i opon

31 Maj 2009, 15:53

Witam

Od razu mówię iż jestem kompletnie zielony w teorii jedyne co wiem to... jak felgi mają wyglądać :) Ale od początku. Mam aktualnie małego Aveo rocznik 2004, który ma stalowe felgi 13-calowe. Od dłuższego czasu czekałem na odpowiedni moment do zmiany na coś lepszego i teraz przyszła najwłaściwsza pora.
Większość osób doradza kupno czternastek jako te najbardziej optymalne, jednak zastanawiam się jakie mogłyby być minusy 15stek? Niektórzy 'eksperci' twierdzą że do tak małego wozu w dodatku o małej mocy (72KM) głupotą jest montaż 15calowych felg. Czy to prawda? Jak mogłoby to wpłynąć na jazdę?
Po drugie i w zasadzie najważniejsze bo tutaj wybór jest o wiele większy. Jakie opony? Czytałem kilka testów, słuchałem opinii facetów z Opla czy z innych salonów ale opinie są podzielone. Dlatego byłbym wdzięczny za wasze opinie odnośnie jakieś dobrej firmy, do czternastek i piętnastek. Wiadomo żeby nie było ZA drogo, ale żeby nie było ZA tanio. Barum? I jakby podpunkt b, jaka szerokość? Te aktualne są 170 i wolałbym coś bardziej agresywnego. 185?
I trzecie pytanie na koniec, czy ktoś może się orientuje ile kosztowałby montaż wspomagania? Czy jest to w ogóle możliwe/opłacalne?

Z góry dziękuję
szewi
Nowicjusz

Miejscowość: Grudziądz

01 Cze 2009, 14:42

Podaj dokładny rozmiar opon tych które teraz masz to ci obliczę jakie 14 tki mógłbyś założyć ,15 tki?!Eksperci mają rację gdyż te rozmiary wiążą się ściśle z określoną szerokością opony oraz jej wysokością a to oznacza,że mogłyby ocierać ci o nadkola no i oczywiście mają rację ,silnik masz za słaby.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Cze 2009, 14:58

175/70 R13 to są te aktualne.

Możliwe że bym się pokusił tylko o felgi 13stki bez zmiany opon jednak zależy mi na trochę szerszych (wiejskich :) jeśli to jest możliwe.
szewi
Nowicjusz

01 Cze 2009, 16:03

Możesz sobie śmiało kupić felgi 14-tki oraz opony 185/65R14,będziesz miał oponki szersze o centymetr i o około dwa i pół mm wyższe,co na tym zyskasz?!Lepszy komfort jazdy oraz stracisz ciuteczkę paliwa na 100km,nawet tego nie zauwazysz,jak to obliczyć?!Jeśli zapytasz mnie na PW to ci napiszę.Kupując felgi upewnij się,że ten rozmiar opon będzie na nie pasował no i oczywiście czy felgi nadadzą się do twego samochodu! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Cze 2009, 16:26

Spalanie to najmniejszy problem :) Maleństwo i tak pije bardzo mało. Jeszcze odnośnie opon, czy 185 to byłyby te najbardziej optymalne czy dałoby się założyć jeszcze cm większe? 195 to przesada ? ([link do oferty na Allegro wygasł]) ?
szewi
Nowicjusz

01 Cze 2009, 16:38

Tak to już byłaby przesada,samochód zacznie ci myszkować,szczególnie na koleinach,chociaz lepiej opony by pochłaniały nasze bzdyry,zwiększy się obciązenie dla łożysk oraz samej przekładni kierownicy,odczujesz spadek przyśpieszenia i zauważysz,ze samochód więcej pali.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...