Witam
Od razu mówię iż jestem kompletnie zielony w teorii jedyne co wiem to... jak felgi mają wyglądać
![Smile :)]()
Ale od początku. Mam aktualnie małego Aveo rocznik 2004, który ma stalowe felgi 13-calowe. Od dłuższego czasu czekałem na odpowiedni moment do zmiany na coś lepszego i teraz przyszła najwłaściwsza pora.
Większość osób doradza kupno czternastek jako te najbardziej optymalne, jednak zastanawiam się jakie mogłyby być minusy 15stek? Niektórzy 'eksperci' twierdzą że do tak małego wozu w dodatku o małej mocy (72KM) głupotą jest montaż 15calowych felg. Czy to prawda? Jak mogłoby to wpłynąć na jazdę?
Po drugie i w zasadzie najważniejsze bo tutaj wybór jest o wiele większy. Jakie opony? Czytałem kilka testów, słuchałem opinii facetów z Opla czy z innych salonów ale opinie są podzielone. Dlatego byłbym wdzięczny za wasze opinie odnośnie jakieś dobrej firmy, do czternastek i piętnastek. Wiadomo żeby nie było ZA drogo, ale żeby nie było ZA tanio. Barum? I jakby podpunkt b, jaka szerokość? Te aktualne są 170 i wolałbym coś bardziej agresywnego. 185?
I trzecie pytanie na koniec, czy ktoś może się orientuje ile kosztowałby montaż wspomagania? Czy jest to w ogóle możliwe/opłacalne?
Z góry dziękuję