Chevrolet Aveo Co o nim sądzicie

09 Maj 2010, 12:55

Witam
Chciałbym się was zapytać co myślicie o Chevrolet Aveo che go kupić prosto z salonu tylko nie wiem czy to jest dobry wybór. Co o nim sądzicie???
IceMEn
Nowicjusz

Miejscowość: Świat
2

09 Maj 2010, 13:28

Aveo godny uwagi. Przy lepszym obejrzeniu, to rzeczywiście świetny samochód!!!
silniki: 1.2 84 km, 1.2 72 km, 1.4 101 km, 1.4 94 km
polecam również Hyundaia Getza, i renault clio, albo nissana micre za podobne pieniądze, choć aveo to prawdziwy hicior.
blondi713
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kozienice
0

09 Maj 2010, 14:33

a jak z awaryjnością, częściami do nich i oczywiście czy są drogie???
IceMEn
Nowicjusz

4

09 Maj 2010, 17:11

Aveo jest ok, chociaż silniki nie są najmocniejszą stroną Chevroleta. Wprawdzie do Aveo wystarczy każdy oprócz najsłabszego, ale są one dosyć paliwożerne. Jeśli co się podoba to bierz, tylko w miarę możliwości 1.4 i nie podstawową wersję wyposażenia bo nie ma np. klimy - chyba że się jeszcze nie zdecydowałeś, to powiedz do jakiej kwoty szukasz samochodu może coś wymyślimy :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka
0

09 Maj 2010, 17:34

cały czas się zastanawiam co kupić, w grę wchodzi mały samochód najlepiej nowy z salonu od 30 do 35 tys , przede wszystkim żeby mało palił i był niezawodny, chętnie wysłucham wszelkich propozycji:)
Ostatnio edytowany przez IceMEn, 09 Maj 2010, 18:46, edytowano w sumie 1 raz
IceMEn
Nowicjusz

1

09 Maj 2010, 18:02

Citroen C1 5-drzwoiwy, coprawda będzie miał kiepskie wyposażenie, ale za to niezły silnik no i wygląda fajnie.
Hyundai i10 wersja Classis+ i silniczek 1.1 ze zmiennymi fazami (miałem go przez 5 dni jako auto zastępcze gdy oddałem i30 po lekkiej "przygodzie parkingowej" - powyżej 100km/h był już trochę głośny i układ kierowniczy mógłby dawać lepsze wyczucie drogi, ale ogólnie zostawił u mnie pozytywne wrażenie).
Fiat Punto 1.2 - słaby silnik ja na takie auto i wyposażenie też nie powala, na Punto przydałoby się jednak trochę więcej kasy.
Tylko że Hyundai i Citroen będą mniejsze od Aveo, więc jeśli zależy ci na tylko jazdę po mieście to się nad nimi zastanów bo będą oszczędniejsze i łatwiejsze do zaparkowania, ale za to Aveo 1.4 nie strach będzie wyjechać na jakąś dłuższą trasę :)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    W deszczowe dni wzrasta liczba kolizji pojazdów z pieszymi
    W deszczu łatwiej o kolizję z udziałem pieszego – nawet o 58% w przypadku ulewy(1). Deszcz pogarsza widoczność i wydłuża drogę hamowania, dlatego przy takiej pogodzie kierowcy powinni zachować szczególną ostrożność. ...

09 Maj 2010, 18:48

A co powiecie o Daci Sandero??
IceMEn
Nowicjusz

0

09 Maj 2010, 20:47

W porządku - tylko brón boże nie w podstawowej wersji wyposażenia. "Laureate" z 90-konnym benzyniakiem wydaje się być bardzo przyzwoita jak za taką kasę - wystarczające osiągi (11,5s do setki wg fabrycznych danych), wyposażenie też ok, wygląd o niebo lepszy od Logana - może być ciekawie, Logan podobno jest mało awaryjny
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

09 Maj 2010, 21:18

Od Aveo trzymaj się z daleka - straszna tandeta i kosmiczna utrata wartości...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
0

10 Maj 2010, 14:50

Kubuch napisał(a):Od Aveo trzymaj się z daleka - straszna tandeta i kosmiczna utrata wartości...

Dlaczego tak mówisz????
IceMEn
Nowicjusz

0

10 Maj 2010, 18:01

Siedziałeś w nim? Widziałeś ceny używanych? Ja tak i dlatego tak mówię ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
0

10 Maj 2010, 19:21

Kubuch napisał(a):Siedziałeś w nim? Widziałeś ceny używanych? Ja tak i dlatego tak mówię ;)

jeszcze nie siedziałem dopiero szukam odpowiedniego samochodu i chciałem się dowiedzieć co o AVEO myślicie. interesuje mnie czy często sie psują i jak stoi sprawa z częściami.
IceMEn
Nowicjusz

0

10 Maj 2010, 19:55

Wykończenie w środku po prostu żenada. Lanos miał 5 razy lepsze a wiadomo że limuzyna to on nie był. Nie polecam!!
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski
0

10 Maj 2010, 20:03

Nikt nie wie jak często się psują, ale zobacz: i tak kupisz nowy, więc będzie na gwarancji. Jeśli przez okres jej trwania będzie się psuł, to go sprzedasz zanim się skończy albo zaraz po. A jeśli nie zawiedzie cię przez 3 lata, to mało prawdopobodobne że nagle w 3 roku + kilka miesięcy zacznie się sypać jak domek z kart.

Pójdź do salonu Chevroleta, usiądź w Aveo, ocenisz sam czy faktycznie jest tandetny czy nie. Czytając jakie ma wyposażenie brzmi kusząco - konkurencja przy tej samej cenie nie oferuje raczej nic lepszego. A tandetnie... hmm, w mało którym samochodzie jest cielęca skóra, drewno mahoniowe, lane aluminium iknrustowane logiem firmy. A czy plastik jest miękki czy twardy to bez różnicy, ważne żeby nic nie skrzypiało i nie odstawało z powodu złego spasowania. Dla jednego Lexus będzie tandetny, a drugi nie zauważy różnicy między Dacią a BMW - ważne jak ty auto odbierasz, czy ci się podoba, czy miło się w nim siedzi.

[ Dodano: Pon Maj 10, 2010 21:09 ]
koczas napisał(a):Wykończenie w środku po prostu żenada. Lanos miał 5 razy lepsze a wiadomo że limuzyna to on nie był. Nie polecam!!

A w czym takim Lanos był lepszy? Tylko nie mówi mi o rzeczach typu "miękkość plastików kiepskiej jakości", "wewnętrzne feng shui kierownicy", "brzydko pachnące lusterko wsteczne" bo to ogóły które nic nie mówią. Tak konkretnie - odstawał jakiś element deski, klekotało i trzeszczało wszystko przy przejeżdżaniu przez dziury itp? Bo jechałem Lanosem i za tęgo to nie było, wątpię żeby Aveo miał gorsze, coprawda z Chevroletów siedziałem tylko w Cruze, ale był normalny pod względem wykończenia i jakości wnętrza - zupełnie jak Focus, Passat, Avensis, Ibiza, Ceed, Corolla czy inne Golfy. Bez poważnych wad, ale i ciężko powiedzieć że jest de luxe.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

0

10 Maj 2010, 20:27

Plastiki w tym aveo to po prostu były noo nie takiej jakości, że w golfach 2 chyba były lepsze. Wiele przełączników typu świiatła, kierunki żywcem przeniesione z lanosa z tym że u mnie w lanosie po 120 tysiącach wszystkie napisy na nich były a w aveo po 30 tysiącach już się zaczęły "zmazywać". To wszystko w dotyku było okropne. To są moje subiektywne odczucia może po 3 latach od tamtej wersji aveo coś poprawili ale ja już bym wolał dacie albo jakąś fabię. Lepiej dołożyc 5 tysięcy i mieć samochód niż taki pojazd jak aveo. Wujas cofnął w zmrożoną zaspę od śniegu to blacha na drzwiach tak się pokrzywiła że nie wiem. Ja tego samochodu nigdy bym nie kupił.
P.S To jest moja opinia i inni mogą powiedzieć że jest zupełnie odwrotne, ale niech kolega jedzie do salonu obejrzy dacie/fabie/aveo i np. 207 czy coś tam jeszcze i sam zobacczy że aveo to najgorszy wybór.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski
0