Chevrolet Aveo T200 + Gaz Stag 200 - auto gaśnie w trakcie jazdy

02 Lis 2017, 21:04

Witajcie, jestem posiadaczem tego autka od 2 lat, wcześniej nie miałem z nim żadnych problemów (za wyjątkiem części, które się po prostu zużyły). Instalacja gazowa jest od roku.
Dziś po raz 3 samochód mi zgasł w trakcie jazdy. Opiszę te sytuacje.
1.Dojeżdżam do świateł prędkość ok 10-15km/h, wrzucam luz - auto gaśnie (odległość ok 3km od ruszenia)
2. Jadę prędkością ok 50km, wrzucam luz - auto gasnie (odległość ok 1km od ruszenia)
3. Dzisiaj, jadę ok 60-70km, bieg wrzucony na 4, nie dociskam gazu - auto gaśnie (odległość ok 1,5-2km od ruszenia)

Czasem gdy auto jest na luzie mam wahania obrotów między 1.000 a 500.

Gdy zostanie ponownie odpalony wszystko jest w porządku, jednak nie uśmiecha mi się odpalanie auta w trakcie jazdy :)

Posiadam złącze OBD II na Bluetooth, i aplikację Torque Pro na androida, przy sprawdzaniu błędów nic nie zostało wykryte.
Świece były wymieniane na początku 2017 roku.

Jakieś pomysły co może być tego przyczyną ?
Z góry dzięki za wszystkie odp.
Deivid179
Nowicjusz

Auto: Daewoo

11 Lis 2017, 20:37

Takie same problemy występują niezależnie od tego czy jedziesz na benzynie czy też na gazie?

jaki tam masz silnik 1.2 czy 1.4?

Ja bym sprawdził w pierwszej kolejności silnik krokowy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

15 Lis 2017, 20:17

Na samej benzynie nie sprawdzałem. Problem występuje chwilę po tym jak auto przełączy się na gaz.
Silnik 1.4

Od momentu napisania tego tematu samochód więcej mi nie zgasł. Nauczyłem się wyłapać moment w którym są spadki obrotów, przygazuję przez chwilę i przechodzi. Jednak jakbym miał taki problem gdy będę dojeżdżać do świateł to już go w ten sposób niestety nie rozwiążę :)

Będę w tym lub przyszłym tyg u mechanika to zobaczymy co ciekawego odkryje.

Żeby nie zakładać tematu pod tematem zapytam też tutaj o jeszcze jedną rzecz. Wymieniałem dziś sobie akumulator (Winter is coming, a mój już był staruszek :) ) I spostrzegłem wyciek oleju...
Rok temu miałem przyjemność wymieniać uszczelkę pomiędzy rozrządem a silnikiem (opis laika). Dziś się okazało, że cieknie z tego samego miejsca.

Tutaj dwa pytania do was?
1. Czy to normalne, że uszczelka nie wytrzymała nawet roku ? (przejechane ok 18 tys. km)
2. Ile powinna kosztować naprawa? (chce zweryfikować jak mój mechanik się ceni do którego jeżdżę już 3 rok, w sklepie powiedzieli mi, że koszt uszczelki to +/- 40zł)
Deivid179
Nowicjusz

Auto: Daewoo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła AHS (2012)
    Opracowany przez japońską markę Lexus, system adaptacyjnych świateł drogowych AHS (Adaptive High-beam System) pozwala maksymalnie wykorzystać moc świateł drogowych, nie oślepiając innych użytkowników drogi. To rozwinięcie ...