Chevrolet Aveo - zwiększone spalanie + buczenie

15 Lip 2010, 19:36

Witam
Mam problem z Chevroletem Aveo 1.2 84KM ( http://www.chevrolet.pl/samochody/aveo/aveo-5drzwiowy/ ). Samochód na gwarancji. Po pierwszym serwisowaniu, które odbyło się w marcu tego roku zauważyłem zwiększone spalanie (9l/100km, podczas gdy wczesniej było to 7l/100km) oraz charakterystyczne buczenie dobiegające raczej od strony silnika, pojawiające się przy przyspieszaniu przy przekraczaniu 3k obrotów (w innych zakresach obrotów i na biegu jałowym nie występuje). Oddałem samochód do ASO, ale serwisanci ograniczyli się tylko do sprawdzenia zawartości poszczególnych związków chem. w spalinach i jakimś sposobem obliczyli spalanie na poziomie 7l/100 km. Sprawdzenia buczenia chyba w ogóle się nie podjęli, jednocześnie zarzucając mi niedynamiczną jazdę (w stylu ciągła jazda poniżej 2k obrotów, co ma powodować zapychanie sie katalizatora). Jest to oczywiście nie prawda, gdyż staram się jeździć dynamicznie, nie uprawiam żadnego eko drivingu. Nie chcę wiedzieć, co wymyślą jeżeli owe buczenie przekształci sie w jakiś poważny problem. Mam nadzieję, że wtedy nie odeślą mnie z kwitkiem. Narazie zwróciłem się do nich na piśmie z prośbą o pisemne umotywowanie odmowy serwisowania.
Co może być przyczyną owego 'buczenia' i czy może być to powiązane ze zwiększonym spalaniem? Zostawić to tak, czy próbować walki z ASO?
karolzet
Nowicjusz

Miejscowość: Śląskie

21 Lip 2010, 15:08

Nic nie może buczeć,samochód jest na gwarancji czy nie?! Postraszyć ich Auto Światem,to robota dla serwisu ASO.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai i30 - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomicznym silnikiem, z jakim możemy zakupić Hyundaia i30 jest wysokoprężna jednostka 1.6 CRDI DPF o mocy 95 KM. Ten silnik jest jednak dostępny wyłącznie z manualną skrzynią biegów. Aby zdobyć wersję ...