Chevrolet Captiva 2.4. Wymiana silnika.

20 Lis 2020, 17:06

Witam, jestem nowym użytkownikiem forum, więc za błędy z góry przepraszam ;)
Moje auto to Chevrolet Captiva 2.4 benzyna, 2006 r. 4x4. Problem polega na spalaniu oleju w bardzo dużych ilościach, około 4l na 1000km :( , pojawiło się to po uszczelnieniu silnika. Opinia mechanika brzmiała, że do wymiany odma z pokrywą która kosztuje około 3000 zł, lub wymiana pierścieni z uszczelniaczami, lecz podobno części są bardzo trudno dostępne i remont silnika byłby nie opłacalny, no i gwarancji nie ma, że to pomoże. Drugą opcją jest wymiana silnika, lecz silników od Captivy lub od bliźniaczego Opla Antary, jest nie wiele i koszty też są nie małe. Moje pytanie brzmi czy można by było zainstalować silnik np. od Sorento 2,4, lub Frontery 2.2, lub czegoś bardziej popularnego i dostępniejszego. Jestem laikiem w takich sprawach i nie wiem co robić, dlatego potrzebuje pomocy.
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam :)
captiva90
Obserwowany

21 Lis 2020, 11:07

Zainstalować można wszystko tylko koszta większe razy hmmmm? 2? 3?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak samochody autonomiczne zmienią nasze miasta?
    Samochody autonomiczne mogą całkowicie zmienić sposób przemieszczania się po miastach. Nie jest to odległa perspektywa – badanie przeprowadzone na zlecenie Renault Polska przez Kantar TNS wykazało, że większość ...
    Opel ADAM z bagażnikiem rowerowym FlexFix
    Na światowej premierze modelu ADAM podczas Międzynarodowego Salonu Samochodowego w Paryżu zaprezentowane zostanie unikalne rozwiązanie, dostępne w wyposażeniu opcjonalnym nowego, niewielkiego samochodu Opla. Odwiedzający ...