Chevrolet Cruze 1,6 (124km) VS Skoda Rapid 1,2TSI (105km)

30 Gru 2012, 12:27

Witam wszystkich użytkowników w kończącym się 2012 roku.

Korzystając z możliwości jakie dają obecne wyprzedaże, postanowiłem rozejrzeć się za samochodem dość przestronnym, a zrazem małym do ceny 50,000,00zł. Muszę przyznać, że pierwszym moim faworytem był VW Polo V 1,4(85km) ale o tym później. Grono faworytów było dość skąpe, a w skład wchodził VW Polo, Chevrolet Cruze, oraz ewentualnie Ford Focus. Pierwszy salon odwiedziłem Chevroleta, jazda testowa Cruzem pokazała mi plus i minusy tego modelu, za plusy mogę niezaprzeczalnie uznać właściwości jezdne, auto trzyma się dobrze na zakrętach, a sztywne zawieszenie umożliwia płynne pokonywanie ich. Jakość wykończenie wnętrza jest dobra, estetyczna, a wręcz ekstrawagancka, a podświetlane na niebiesko zegary od Chevroleta Corvette dają niepowtarzalny urok. Auto jest przestronne, obudowane niczym bunkier. Pokonując, następne kilometry (a było ich 20) czegoś mi brakowało, motor w testowanym modelu miał 141 koni przy pojemności 1,8l, a pomimo tego był ospały, i powolny, czegoś tam brakowało. Systemy poprawiające bezpieczeństwo jazdy, miały możliwość pokazania swojej jakości przy hamowaniu z ok 90-100 przed światłami - zdziałały bezbłędnie. Następnym testowanym samochodem był VW polo 1,4TSI 110km, auto dobrze wykonane, z niemiecką precyzją już na samą myśl o turbodoładowanym 1,4 motorze robiło się ciekawie, niestety... konie chyba miały wolne, bo przy jeździe próbnej w ogóle nie pokazywały swojej mocy, auto zamulało, powoli tocząc się do przodu. Jedyny plus to właściwości jezdne, pokonanie zakrętu z prędkością 120km/h nie stanowiło najmniejszego problemu. Patrząc na zegarek i widząc, że nie zdążę odwiedzić już żadnego salonu postanowiłem odwiedzić budynek obok, czyli budynek Skody (salon Skody, Volkswagena, Audi mieszczą się na tym samym placu). Nowa Fabia jest brzydka, ale moment... przecież ostatnio dostałem ofertę ze skodą rapid, a jak by tego było mało to na dokładkę dwa kupony rabatowe, dla stałych klientów ! Cóż zobaczmy skodzinke, wyglądem przypomina VW passata B6, wewnątrz to już typowa Skoda, proste i stare wzornictwo. Coż wypada się spytać co zaoferują do 50,000,00zł, a zaoferowali nie tak mało czujniki parkowania, podłokietnik, ABS, ASR, ESP, HBA, MSR, EBV itp. el. i podgrzewane lusterka i inne bzdety mniej istotne. Może czas na jazdę próbną ? po usłyszeniu, że jazda ma się odbyć motorem 1,2TSI 105km zwątpiłem... Przed momentem wysiadłem z polówki 1,4TSI która rzekomo łeb urywa, to jak wygląda jazda 1,2TSI ? cóż po krótkiej wymianie spostrzeżeń z Panią i jej zapewnień, że auto jest żwawe, dałem się skusić na jazdę. Pierwsze wrażenie po usytuowaniu się w fotelu kierowcy było pozytywne, dobra widoczność, wygodne fotele, ale jakość wykonana wnętrza i sam jego wygląd odstraszały ! Cóż czas opuścić plac i wyjechać na drogę, silnik jeszcze zimny, nie sprawdzam jak zbierze się, ale wygoda jazdy bardzo dobra, po chwili znika kontrolka zimnego silnika i czas zacząć auto toczyć do przodu, silnik naprawdę wgniatający w siedzenie, co mnie zaniepokoiło, tak duży samochód, a tak mały silnik i odjazd jak w motorze 200km. Jest gdzieś haczyk !

Drodzy forumowicze, mam obecnie mętlik w głowie jakie auto wybrać, czy samochód z powolnym silnikiem, wygodny, ładny, a może Skode staroświecką, bardzo wygodną z silnikiem dość dziwnym jak na takie gabaryty i moc. Dodam że Chevrolet składany jest w Korei Południowej, a skodzinka w Czechach.

Jak wygląda awaryjność Cruza ? Części do marki Chevrolet są droższe niż do Skody ?

Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.
acha
Nowicjusz

Auto: różne
Silnik: różne
Paliwo: Inne

30 Gru 2012, 14:18

Cóż, za te 50k wcale Ci z tej skody nic specjalnego nie zaoferowali. Auto jest modelem budżetowym budowanym w myśl dużo za mało. Jednak pojechali z tą ceną i tak, bo francuzi zrobili to za mniejsze pieniądze.
Zdecydowanie obstawiam za Cruzem, bo to większe auto, lepiej wykonane z dobrą wolnossącą benzyną a nie jakimś doładowanym wynalazkiem, który się sypie po skończeniu gwarancji. Te auta nie będą rakietami nie ma co się oszukiwać.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Gru 2012, 16:07

Właśnie obawiam się trwałości tego pieca 1,2TSI chodź to ponoć jednostka sprawdzona montowana w golfie, ale ile w tym prawdy, to trudno powiedzieć. Byłem w renault, za meganke z ABS i poduszkami krzyczą 57 tys. a gdzie reszta systemów ? a za astronomicznymi dopłatami.
acha
Nowicjusz

30 Gru 2012, 17:06

A nie reflektujesz Yeti 1.2 TSI?
[link do AutoGaleria wygasł]
znajomy ma do sprzedania, bardzo dobre wyposażenie i przebieg niecałe 27 000 km czyli praktycznie nowy.
Oczywiście salon Polska, bezwypadkowy i z pełną historią serwisową.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Gru 2012, 18:21

Ja brał bym rapida. U mnie w salonie dają upustu po 8-10 tys. Auto na zamówienie. Może na wyprzedazy będzie więcej. 1.2 Tsi jest mniej problematyczny niż mocniejsze odmiany. Za rapidem przemawia dynamika, duży bagażnik i w miarę przestronne wnętrze. U skody jest to dobre że konfigurujesz sobie wszystko pod siebie. Jak bys dostał upust 10 tys to już można dostać dobrze wyposażone auto :)
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Typ: Kombi

31 Gru 2012, 10:44

co to cruza ... sprawdź mojej poprzednie posty ... mam cruza 1,6 jeszcze wersję 113 konna, pisałem już wcześniej, że jest mułowaty i pali 10 l/100 km przy normalnej jeździe nie eco drivingu !

plastiki po 3 latach trzeszczą , zawieszenie jest głośne , obecnie jestem na etapie sprzedaży swojego cruza - przebieg prawie 30 tys.... i niestety jakość wychodzi a raczej jej brak ....

szczerze ... nie poleciłbym Ci cruza - fajnie wygląda z zewnątrz - fajnie wewnątrz i to kusi aby kupić Cruza jednak z perspektywy czasu nie kupiłbym tego auta .... gdyby jakościowo był lepszy - nie będę się rozpisywał po prostu poczytaj moje poprzednie posty - pozdrawiam (ps. też jeździłem niedawno rapidem 1.2 i się zdziwiłem ale POLECAM jazdę FOCUSEM 1.0 ECO boost !!!! jak tylko sprzedam cruza kupuje właśnie Foke z tym silinikiem :-) 1.0 Eco boost 125 KM !!!
cruzer
Nowicjusz

Miejscowość: Mysłowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Kangoo Z.E. - elektryczny samochód użytkowy
    Zaprezentowane po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Hanowerze w 2010 roku, a następnie w wersji Maxi na Salonie w Genewie w 2011 roku Renault Kangoo Z.E. Trafiło do sieci sprzedaży w Polsce we wrześniu 2012 roku. Model ...

31 Gru 2012, 11:07

właśnie nie chce wybrać Skody tylko i wyłącznie ze względu na moc, bo to jest akurat zbędne dla mnie. Auto ma być wygodne, przestronnym, ponadczasowe. Nie wiem ile użytkownicy kilometrów robicie przez trzy lata, ale ja w 13 lat zrobiłem prywatnym autem 50,5tysiąca :) natomiast samochodami służbowymi 50tys osiągałem po 6 miesiącach.
acha
Nowicjusz

31 Gru 2012, 13:17

Ja myślę że skoda była by dobrym wyborem . Za 55 tys być może udało by Ci się wytargac wersję elegance z tym 1.2 tsi. Duży bagażnik, i w miarę duzo miejsca. W tej kwocie możesz przyjrzeć się kia ceed/ hyundai i30. Ale były by to najuboższe wersje. Hmm. A może kia rio?? Ostatnio też oglądałem opla mokke , też fajne autko. Może bys coś z wyprzedazy dostał :)
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Typ: Kombi