Chevrolet Cruze - opinia oraz porada

22 Mar 2015, 10:52

Witam!

Zanim przejdę do tematu opiszę dokładniej o co chodzi. Poszukuję samochodu dla mojego Taty. Budżet w okolicach 35 tysięcy a warunki obowiązkowe to rocznik minimum 2010, benzyna oraz ma przypominać limuzynę. Wiem, że ustawiając rocznik 2010 zabijam na starcie sporo dobrych aut, jednak nie jest to moim widzimisie. Jego ostatnia limuzyna, vectra B po skończeniu 18 lat zaczeła miewać problemu z serduszkiem przez co naprawa przewyższa prawdopodobnie wartość samochodu. Dlatego właśnie postanowiłem zglosić się do was. Trzymając się podanych kryteriów, jedyny samochód jaki wpadł mi w oczy to właśnie chevrolet. Oglądalem także passaty, jednak zauważyłem, że nie są zbyt chwalone na tym forum. Na otomoto znaleźć mozna cruza 2011/2012 za 35 tysięcy. I tutaj pojawiają się moje 2 pytania. 1 - Jakie są te cruzy ? chodzi mi o awaryjnośc, dostępność części itd. 2 - Czy jest coś lepszego mieszczącego się w tych kryteriach ?

Za wszelką pomoc dziękuje z góry :)
Frontsid3
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 07 1991
Auto: Nie mam

22 Mar 2015, 12:24

Daj spokój z tym rocznikiem. Tata będzie chodził i się chwalił wszystkim z jakiego rocznika ma auto?

Moje propozycje (linki przykładowe):
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

22 Mar 2015, 12:56

Nie tak, że będzie się chwalił rocznikiem, po prostu siedzi mu w głowie przekonanie, że im młodszy tym dłużej pojeździ. Gdyby miał kase to pewnie salonówke by kupił, jednak takiej możliwości aktualnie nie ma. Jak pisałem, to nie moje widzimisię tylko jego warunki. Tak czy siak, dziękuje za propozycję :)
Frontsid3
Nowicjusz

22 Mar 2015, 12:58

Frontsid3 napisał(a):ie tak, że będzie się chwalił rocznikiem, po prostu siedzi mu w głowie przekonanie, że im młodszy tym dłużej pojeździ
Jest zupełnie na odwrót. Im starszy tym lepszy :ok: A patrzy się na stan.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Mar 2015, 13:02

On tego nie chce zrozumieć :) Jakieś opinie na temat chevroleta? :>
Frontsid3
Nowicjusz

22 Mar 2015, 13:04

To niech sobie sam kupi, bo my pomóc mu nie możemy. Daci ani taty nie polecimy.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Mar 2015, 21:15

Jako, że mam troszkę więcej czasu, przejrzałem linki podane przez Ossy i powiem szczerze, że citroen c5 także wygląda ciekawie. Szperając po necie zauważyłem, że idzie dorwać nawet 2010 (Przepraszam, że tak się tego uporczywie trzymam) w cenie 35k.

Koniu - Nie tak, że nie możecie pomóc. Każda rada sporo daje do myślenie :)

W innym temacie o c5 znalazłem zapis "Jakbym szukał diesla za 40 tysięcy to nawet bym się nie zastanawiał, tylko wziął Citroena C5 z 2.0 HDI. Najbardziej komfortowe auto w klasie, tanie, trwałe, świetny silnik, mało pali, dobrze jedzie" A jak to auto sprawuję się w benzynie? Jak dobre ma silniki i jaka moc potrzebna aby auto przyjemnie dało się prowadzić?

Dodam jeszcze - pewnie nic się nie stanie, jeżeli auto będzie z 2009 roku, świat sie nie zawali ani nic w tym stylu. Tylko tyle żeby mieć na uwadze, że rocznik ma dla niego znaczenie. :)
Frontsid3
Nowicjusz

22 Mar 2015, 21:33

Frontsid3 napisał(a):W innym temacie o c5 znalazłem zapis "Jakbym szukał diesla za 40 tysięcy to nawet bym się nie zastanawiał, tylko wziął Citroena C5 z 2.0 HDI. Najbardziej komfortowe auto w klasie, tanie, trwałe, świetny silnik, mało pali, dobrze jedzie" A jak to auto sprawuję się w benzynie? Jak dobre ma silniki i jaka moc potrzebna aby auto przyjemnie dało się prowadzić?

To chyba mój wpis :D Z benzyn szukać 2.0, ewentualnie 1.8 ale słabo jedzie. Unikaj 1.6 thp 156. Awaryjna jednostka. Za 35 nie znajdziesz c5 z 2010 w dobrym stanie. Max 2009
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

22 Mar 2015, 21:38

Skubany ładny ten C5, jak ma się spalanie przy silniku 2.0 ?
Frontsid3
Nowicjusz

23 Mar 2015, 10:15

Witaj ! posiadam cruza 1,6 113km z rocznika 2009r. - jestem pierwszym właścicielem. Myślę, że mogę się wypowiedzieć.
Jeśli chodzi o cruza ... to ładne auto z zewnątrz i wewnątrz ale ...
niestety blachy cienkie, silnik 1.6 to PORAŻKA o czym możesz poczytać w moich wcześniejszych postach. Z wad mogę wymienić również trzeszczące plastiki i hałasujące zawieszenie. Spalanie w 1,6 w mieście 10-11 Litrów ! nie ma się co czarować. może diesel był by lepszy. Ja z moim cruzem miałem sporo problemów i nie polecę go znajomemu. Gdybyś miał kupić samochód za 18-20 tys to myślę, że cruze był godny polecenia- natomiast w kwocie 30 -35 tys zł znajdziesz bez większego problemu znaczenie lepsze auto !!!
cruzer
Nowicjusz

Miejscowość: Mysłowice

23 Mar 2015, 15:22

Dziękuje za opinie, bardzo pomogła :) W końcu wyjaśniła się kwestia niska cena/rocznik :)
Frontsid3
Nowicjusz