Chevrolet Cruze - osłona spodu silnika

09 Maj 2012, 19:59

Witam
Czy ktoś kto kupował ten model zwrócił uwagę czy w standardzie jest osłona spodu silnika? Nie ukrywam że umknęło mi to przy zakupie :( a z doświadzcenia wiem że bardzo dobrze aby taka osłonę mieć zamontowaną. Na zdjęciach na necie widziałem silniki fabryczne z i bez osłony. Czy ktoś wie jak to jest u nas? Może to zależy od konkretnego modelu lub wyposażenia? Mam z dwóch różnych autoryzowanych serwisów sprzeczne informacje i nie wiem co myśleć.
żuczek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1996
Auto: CHEVROLET CRUZE 1.8 LT+ WTCC

07 Cze 2012, 15:13

Witam!
Z tego, co widziałem u siebie w Cruzie, to raczej nie mam osłony pod silnikiem. Co prawda posiadam diesla, ale osłona to chyba jest element akcesoriów, choć nie pamiętam dokładnie... Trzeba by sprawdzić :D Ale u mnie nie ma.
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

26 Cze 2012, 07:25

Witam

Kupiłem osłonę na necie. Koszt ok 3x mniejszy w niż ASO. przed jej montażem należy zdjąć osłony przegubów które i tak g..dają. Osłona nieoryginalna czy oryginalana niczym się nie różni. W spalaniu nie zauważyłem różnicy (chyba że są to dziesiąte litra na 100km) ale zrobiło się zdecydowanie ciszej w śrdoku przy większych prędkościach i silnik szybciej i dłużej trzyma temperaturę. Osłona składa sie z dwóch części więc w przypadku większości ewnetualnych usterek i przeglądów nie ma potrzeby ściagać jej całej tylko odkręcić jej środkową część przykręconą 4 śrubami. No i zasolone brudy nie podowują że rdzewieje nam np blok silnika :) Ogólnie polecam to wszystkim Cruzowiczom niezależnie od typu silnika.

PS; nie analizowałm zapisów gwarancji ale uważam że to jak montaż ramki od tabicy rejestracyjnej i nie jset to ingerencja w silnik ani w blacharkę. Acha osłona pasuje też to diesli a nawet onnych marek np Astry IV.
żuczek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1996
Auto: CHEVROLET CRUZE 1.8 LT+ WTCC
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Bugatti type 57 Sc Atlantic
    Bugatti Type 57 SC Atlantic. Produkcja modelu type 57 zaczeła się w 1934 roku i trwała aż do 1940. Wersja Atlantic weszła do produkcji w 1936 roku.Jean Bugatti był synem założyciela tej szlachetnej marki i zarazem projektantem ...