Chevrolet Cruze - stukanie przy ruszaniu

26 Cze 2012, 08:42

Witam
Po przejechaniu ok 5000 tyś usłyszałem dziwny stukot z okolic silnika. Auto bezwypadkowe, zbieżność ok. alufelgi nie scentrowne, koła wyważone idealnie, Po wrzuceniu pierwszego biegu i delikatnym ruszeniu objawu nie ma. Pojawia sie on dokładnie w momencie gdy jest zapięta jedynka, jakieś 5-10km/h i w trakcie delkatnego dodania gazu. Stukot zanika wraz ze wzrostem obrotów silnika. Na wyższych biegach tego objawu nie ma. Podejrzewam układ sprzęgła lub coś w tym stylu...choć to dziwne bo jeżdżę nim spokojnie i bez szaleństw. Na luzie i przy otwartej klapie tego objawu nie ma więc wykluczyłem popychacze zaworów..może ma ktoś inne pomysły lub zetknął się z takim objawem.
żuczek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1996
Auto: CHEVROLET CRUZE 1.8 LT+ WTCC

27 Cze 2012, 09:37

te Typy tak maja podobno.. u mnie gdy zapinam jedynke lub wsteczny na postoju tez jest stuk :) a autko prosto z salonu moze 3 miesiace ma
sulucilus
Obserwowany

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Chevrolet Cruze LT+ 1.8 b+g

02 Lip 2012, 08:57

sulucilus napisał(a):te Typy tak maja podobno.. u mnie gdy zapinam jedynke lub wsteczny na postoju tez jest stuk a autko prosto z salonu moze 3 miesiace ma

No nie wiem, czy te typy tak mają, bo ja mam Cruze'a z 2009r z salonu, przejechane ponad 100tyś km i żadnego stukotu z okolic silnika nie mam, ani innych niepokojących objawów... Nie pamiętam także, żeby kiedyś były takowe, choćby przejściowo... Chociaż ja mam diesla, ale chyba to nie ma nic do rzeczy (albo ma - mocniejsze sprzęgło???). A temat może proponuję wrzucić do działu "Problemy techniczne => Silnik"? Więcej osób tam zagląda, niż na forum Chevroleta 8)
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

02 Lip 2012, 10:25

smarekxy napisał(a):No nie wiem, czy te typy tak mają, bo ja mam Cruze'a z 2009r z salonu, przejechane ponad 100tyś km i żadnego stukotu z okolic silnika nie mam, ani innych niepokojących objawów... Nie pamiętam także, żeby kiedyś były takowe, choćby przejściowo... Chociaż ja mam diesla, ale chyba to nie ma nic do rzeczy (albo ma - mocniejsze sprzęgło???). A temat może proponuję wrzucić do działu "Problemy techniczne => Silnik"? Więcej osób tam zagląda, niż na forum Chevroleta

hmm mnie to nie pokoi to taki dziwny stuk jakby jakas przekladnia sie zmienila ;) czy cokolwiek podczas jazdy tego nie slychac tylko w garazu przy otwartych oknach :) ale moze to inny rodzaj stuku :)
sulucilus
Obserwowany

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2008
Auto: Chevrolet Cruze LT+ 1.8 b+g
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...