Chevrolet Cruze. Palą się 3 żółte ikonki jednocześnie

26 Wrz 2022, 06:38

Na monitorku zapalają mi się ( Chevrolet Cruze 1.6. Wersja benzyna skrzynia biegów ręczna) 3 kontrolki żółte jednocześnie i auto zaczyna jakoś rwać na biegach jak się nie palą to nie ma tego efektu. 1 związana z śliska jezdnią 2 opona z przekreślonym pod spodem TC. 3 check engine Ktoś może coś wie co to oznacza jak wielki jest to problem i z czym się wiąże.
maxym74
Nowicjusz

• 26 Wrz 2022, 07:10

Czy po przekręceniu kluczyka nim uruchomisz silnik czekasz aż wszystkie kontrolki zgasną z wyjątkiem kontrolek : ładowania akumulatora,ciśnienia oleju, hamulca ręcznego i chek engine czy też od razu odpalasz motor i ruszasz?
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
    Miejscowość: Przemyśl
    Prawo jazdy: 12 06 1979
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
    Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2018

26 Wrz 2022, 07:23

maxym74 napisał(a):monitorku zapalają mi się ( Chevrolet Cruze 1.6. Wersja benzyna skrzynia biegów ręczna) 3 kontrolki żółte jednocześnie i auto zaczyna jakoś rwać na biegach jak się nie palą to nie ma tego efektu. 1 związana z śliska jezdnią 2 opona z przekreślonym pod spodem TC. 3 check engine Ktoś może coś wie co to oznacza jak wielki jest to problem i z czym się wiąże

Jedź do mechanika niech sprawdzi błędy. Może być coś błahego a może być coś poważnego.
    szybki
    Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
    Auto: Toyota
    Typ: Sport/Coupe

27 Wrz 2022, 15:01

Fajnie by było, jakbyś wrzucił fotki tych kontrolek.
    Jednakże jak zaświeca się check, to nalezy podjechać do mechanika celem odczytanie błedu. Być moze ta kontrolka jest też powiązana z tymi dwoma dotyczącymi układu kontroli trakcji.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

27 Wrz 2022, 15:58

Najczęściej czekam. Rzadko mi się zdarza odpalać od razu . Ale teraz jak się świecą to czekam.
    maxym74
    Nowicjusz

27 Wrz 2022, 17:25

Popieram diagnostykę błędów. Czasami błędy i zapalenie kontrolki Chek Engine może wywołać drobiazg a czasami jest to sygnalizowanie czegoś poważnego. Dlatego warto wiedzieć w czym tkwi problem. Pytałem o sposób uruchamiania auta ponieważ niekiedy właśnie w niektórych modelach aut szybkie uruchomienie auta nim system się uzbroi generuje błędy.
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

27 Wrz 2022, 17:33

Wczoraj podjechałem pod kompresor i wyrównałem ciśnienie w kołach . Dziś rano mi się jeszcze świeciła check. Ale po południu dłużej potrzymałem kluczyk po pierwszym przekręceniu jak mi ktoś wcześniej poradził . Kontrolka zgasła i póki co nie zaświeca się .
    maxym74
    Nowicjusz

27 Wrz 2022, 21:01

Prawdopodobnie twój pośpiech w uruchomieniu auta po przekręceniu kluczyka nim wygasną kontrolki generuje błąd. Warto zatem poczekać nim system się uzbroi i wygasną wszystkie kontrolki a komputer zbierze dane z sensorów.
    Być może miałeś też nierówne ciśnienie co zniwelowałeś na kompresorze.
    Mam nadzieję ,że to koniec twoich kłopotów :wink:
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

27 Wrz 2022, 21:09

Acer66 napisał(a):Prawdopodobnie twój pośpiech w uruchomieniu auta po przekręceniu kluczyka nim wygasną kontrolki generuje błąd. Warto zatem poczekać nim system się uzbroi i wygasną wszystkie kontrolki a komputer zbierze dane z sensorów.
    Być może miałeś też nierówne ciśnienie co zniwelowałeś na kompresorze.
    Mam nadzieję ,że to koniec twoich kłopotów :wink:
    To nie stacja kosmiczna aby systemy się załadowały .
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi

28 Wrz 2022, 07:24

To w takim razie po co w niektórych instrukcjach piszą ,że należy po przekręceniu kluczyka poczekać z uruchomieniem silnika aż do wygaśnięcia kontrolek?
    Co instrukcja daje czas kierowcy aby... przygotował się do rozpoczęcia jazdy?
    Raczej nie ...W jednych autach proces odczytu danych przebiega szybciej w innych wolniej . Miałem kilka tygodni temu możliwość jechać jako pasażer Renault Clio IV auto odpalono natychmiast po włożeniu kluczyka. Najpierw wyświetliła się informacja ,że Airbag pasażera jest nieaktywny a druga informacja ,że Airbag pasażera jest aktywny pojawiła się po ok 15 sek. W tym czasie słychać było sygnał dźwiękowy i ostrzeżenie ,, Passenger Airbag"
    Acer66
    Aktywny
    Awatar użytkownika

28 Wrz 2022, 12:13

bonifacy napisał(a):To nie stacja kosmiczna aby systemy się załadowały .

Nie zgodzę się. Dzisiejsze auta to prawie promy kosmiczne... Niestety. Zawsze należy , a przynajmniej warto stosować się do instrukcji obsługi.
    Acer66 napisał(a):Miałem kilka tygodni temu możliwość jechać jako pasażer Renault Clio IV auto odpalono natychmiast po włożeniu kluczyka. Najpierw wyświetliła się informacja ,że Airbag pasażera jest nieaktywny a druga informacja ,że Airbag pasażera jest aktywny pojawiła się po ok 15 sek. W tym czasie słychać było sygnał dźwiękowy i ostrzeżenie ,, Passenger Airbag"

Ja mam podobnie z poduchami w Peugeocie. Jak odpalę auto od razu, po kilku sekundach pojawia się błąd poduszek. I świeci dopóki nie zgaszę auta. Jak przekręcę kluczyk, poczekam aż kontrolki pogasną i odpalę, to błędu nie ma.
    Nie w każdym aucie trzeba czekać aż kontrolki pogasną, ale warto to jednak robić.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000