Chevrolet g30 kamper

17 Paź 2023, 19:25

Dzień dobry

Posiadam kampera z roku 1996.
Jest to GMC g30 obecnie marki Chevrolet
Z silnikiem v8 7400 ccm

Obecnie jest rozebrany , nie ma części mieszkalnej że tak to ujmę. Silnik podwozie kabina itd itp jest oryginał. Z resztą wszystko było ale buda była dosyć zgniata i ja rozebrałem. Będę odbudowywał ale zajmie to lata z wielu względów.

Czy taki pojazd niekompletny można zarejestrować jako zabytkowy ?

Nie chce płacić OC Wolę te pieniądze wydawać na odbudowę pojazdu

Proszę o poradę co mogę.z tym zrobić
alibaba1020
Nowicjusz

20 Paź 2023, 10:40

alibaba1020 napisał(a):Czy taki pojazd niekompletny można zarejestrować jako zabytkowy ?
Nie można. Rejestracja samochodu na zabytek jest możliwa, jeśli auto ma przynajmniej 25 lat, nie jest produkowane od 15 lat i posiada 75% zachowanych oryginalnych części.

alibaba1020 napisał(a):Proszę o poradę co mogę.z tym zrobić
Możesz tymczasowo wycofać pojazd z ruchu i zgłosić to do ubezpieczyciela OC przez co powinieneś zapłacić bardzo niską stawkę. Maksymalny czas wycofania pojazdu to 12 miesięcy i nie można go przedłużyć. Ogólnie ciężki temat.

Najlepiej by było wyrejestrować pojazd. Odrestaurować go i następnie zarejestrować jako zabytek.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Paź 2023, 11:20

A jak wyrejestrować zachowując go u siebie a nie w autokasacji ?

Może zagadam na autokasacji żeby je zezłomować i zaraz odkupić. Coś w tym stylu
alibaba1020
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy egzemplarz Toyoty Supry trafi na aukcję
    Nowa Toyota Supra 2020 w wersji produkcyjnej zostanie pokazana światu po raz pierwszy 14 stycznia 2019 roku na targach motoryzacyjnych w Detroit. Pięć dni później zakończy się aukcja pierwszego na amerykańskim rynku ...