Chevrolet Kalos - szarpie, gaśnie, nie zapala,P0240

09 Kwi 2016, 00:30

Witam,

Od półtora miesiąca borykam się z następującym problem. Usterka występuje nieregularnie. Podczas równej jazdy samochodem szarpie (nieregularnie, czasami są to pojedyncze szarpnięcia a czasami całe serie). Dodatkowo samochód od czasu do czasu gaśnie - zawsze jak się stoi (np. na światłach) i nie można go potem uruchomić. Jednak jak postoi dzień lub dwa to odpala potem jakby nigdy nic. Dodatkowo od czasu do czasu wywalał "check engine" jednak kontrolka potem sama z siebie gasła, a mechanik nie mógł odczytać żadnego błędu. Kupiłem sobie skaner OBD II i udało mi się odczytać kod błędu - P0240.
Podkreślę, że usterka występuje nieregularnie. Czasami można przejechać tydzień i nic się nie będzie działo, a czasami dzień w dzień ledwo co się wyjedzie, a auto już staje.

Auto było już u mechanika i w serwisie LPG gdzie zakładali mi gaz. W ramach walki z powyższą usterką w ostatnim czasie wymienione zostały świece, przewody wysokiego napięcia, cewka, czujnik położenia wału oraz olej :)

Chevrolet Kalos 1.4 16v 94KM LPG

Bardzo proszę o pomoc, bo już na prawdę nie wiem co mam robić :unsure:
Lechu33
Obserwowany

Auto: Chevrolet Kalos
Silnik: 1.4 94KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

09 Kwi 2016, 01:02

Sprawdzałeś czy problem występuje, gdy wyłączysz gaz?
Problemy z odpalaniem ciepłego silnika to często zepsuty czujnik położenia wału korbowego.
Jeżeli skaner dobrze odczytał kod, to oznacza problem z katalizatorem, więc sonda lambda za katalizatorem może to powodować, aczkolwiek i od niej powinien być błąd. Również sam katalizator może być problemem.
Problem występuje gdy jest zimno/wilgotno na zewnątrz?
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

09 Kwi 2016, 08:19

Problem występuje zarówno na gazie i benzynie. Teraz jak była słoneczna pogoda to problem nie wystąpił przez ten tydzień, wczoraj co prawda było juz pochmurno ale nie padało i znów zgasł. Czujnik położenia wału wymieniłem w zeszłym tygodniu i ciągle jest to samo. Błąd wskazuje na problem z katalizatorem lub ewentualnie z sondą lambda, ale czy te rzeczy mogłyby powodować nagłe wyłączanie silnika?

Dodam ze wyłączanie po którym nie da się odpalić samochodu ma miejsce po dłuższej jeździe. Czasami potrafi zgasąć na jeszcze zimnym silniku, ale wtedy po kilkukrotnej próbie odpala.

Czasami wywala P0420 i potem za jakiś czas gaśnie, a czasami nie wywala wcześniej żadnego błędu, a i tak gaśnie :D
Lechu33
Obserwowany

Auto: Chevrolet Kalos
Silnik: 1.4 94KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2005

09 Kwi 2016, 13:45

Nooo to ciężko powiedzieć. Dobrze by było gdybyś podjechał do kogoś na diagnostykę komputerową z prawdziwego zdarzenia, czyli podgląd parametrów w czasie rzeczywistym.
Czy w aucie są problemy z obrotami na biegu jałowym? Zarówno w te gorsze i te lepsze dni?
jerzye46
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

10 Kwi 2016, 11:56

Warto zastanowić się nad jakością mieszanki paliwowo-powietrznej. Błąd sondy nie koniecznie musi oznaczać, że uszkodzona jest sonda. Może być niewłaściwa mieszanka paliwowo-powietrzna i wtedy jest niewłaściwy skład spalin. Sonda to wykrywa, a sterownik silnika na podstawie jej odczytów robi wszystko, żeby ten skład mieszanki wyregulować. A że coś będzie uszkodzone, to nie daje rady i stąd te problemy. Warto więc może zrobić analizę spalin.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Cze 2020, 08:22