Clio 2 1.4 Nie działa pompa, nie ma iskry

31 Maj 2020, 21:23

Witam. Na wstępie wiem ze temat mógł być wałkowany więc przepraszam ale warto odświeżyć.

Pacjent: Clio 2 1999 1.4 75km
Co się dzieje? Samochód gasł w trakcie jazdy, szarpał, nie zawsze odpalał za pierwszym razem aż w końcu nie odpala na amen. Sprawdzałem włącznik uderzeniowy, jest sprawny, nawet wymieniłem na nowy i nadal nic także włożyłem stary. Sprawdziłem bezpieczniki, przekaźniki wszystko w porządku. Co to do pompy paliwa to tak, na krótko przez akumulator działa bez zarzutu a tak to się nie załącza. Nie ma iskry na żadnej ze świec, cewki wyglądają na dobre. Czytałem na forum że to może być czujnik położenia wału, immo lub dokładany alarm. Macie jakieś sugestie co to jeszcze może być? Na mój chłopski rozum immo wykluczam ponieważ wydaje mi się ze immo nie objawów szarpania samochodem.
Posiadam dokładany alarm. Bardzo bym prosił o jakąkolwiek pomoc.
Pozdrawiam serdecznie!
cliozat
Nowicjusz

01 Cze 2020, 10:15

Przypomnij sobie czy nie było czasem tak, że na ciepłym miał większe problemy z odpaleniem niż na zimnym?
cliozat napisał(a):Czytałem na forum że to może być czujnik położenia wału, immo lub dokładany alarm.
Zacznij od sprawdzenia tego czujnika, sprawdź też czy kontrolka od immo gaśnie.
Czy z alarmem wcześniej nie miałeś żadnych problemów?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Cze 2020, 16:21

Niestety jest to wersja bez kontrolki immo na desce rozdzielczej :(. Powiem tak na ciepłym silniku była większa szansa że odpali
Z alarmem raczej nie. 2 miesiące temu tylko się włączył sam i zaczął wyć.
I miałem tylko jedna taką sytuację że moja kobieta siedziała w samochodzie a ja byłem oddalony z kluczykiem i pilotem jakieś 150m od samochodu to wtedy załączył się alarm i wył
cliozat
Nowicjusz

02 Cze 2020, 09:21

W tym samochodzie, z tego co pamiętam nie ma immo. W zamian jest tzw. blokada rozruchu, której działanie jest pokazywane przez dwie kontrolki - czerwoną w środkowym rzędzie u samej góry oraz pomarańczową, też w środkowym rzędzie trzecia od góry. Jak zachowują się te kontrolki przed włożeniem kluczyka do stacyjki, po jego wyjęciu i podczas jazdy?
Do tego, jeżeli masz dokładany alarm, to warto zapoznać się z jego instrukcją i sprawdzić co on blokuje. Bo jedne alarmy blokują rozrusznik, inne pompkę paliwa. Nie spotkałem się z alarmem, który blokowałby iskrę. Ale twórczość domorosłych mechaników jest różna, więc wszystko możliwe. Nie zdziwi mnie już nic. Ale alarm należy sprawdzić w pierwszej kolejności i go na wszelki wypadek odłączyć. Oczywiście trzeba mieć schemat alarmu, żeby wiedzieć co z czym połączyć po jego odłączeniu.
Co do wyłącznika uderzeniowego, to jest on sprawny, ponieważ jest on w obwodzie pompy paliwa, a pompa jak piszesz działa.
Tak więc najpierw kontrola działania tych dwóch kontrolek, a potem alarm.
Jak działają te kontrolki znajdziesz w instrukcji obsługi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Cze 2020, 10:11

Kurde dam sobie rękę odciąć ze żadnych kontrolek nie mam od kluczyka. Schematu nie alarmu nie posiadam niestety, jestem trzecim właścicielem auta. Alarm ma zamontowany od 6 lat..
Jest to wersja z taką deską rozdzielczą. Nie widze tam żadnych kontrolek
[tymczasowy link do zdjęcia niedostępny]
[tymczasowy link do zdjęcia niedostępny]
cliozat
Nowicjusz

02 Cze 2020, 16:40

Problem rozwiazany. Stacyjka się zacina tak jakby kodu nie chciał czytać. Oliwka i wd40 naprawiło problem
Zobaczymy na jak dlugo
cliozat
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie wpadnij w dziurę
    Zima powoli ustaje, a wraz z wyższymi temperaturami i topniejącym śniegiem na drogach pokazują się dziury. Jazda po takiej ulicy wymaga od kierowcy sporo cierpliwości i umiejętności. Zwłaszcza, że nieumiejętne pokonywanie ...