Chevrolet Rezzo 2006, 1.6 - Kontrolka Check, Olej + Pali Olej i Dym...

27 Cze 2018, 11:10

Witam,

Niedawno kupiłem samochód Chevrolet Rezzo z 2006 roku, silnik Benzyna + Gaz 1.6, przebieg 160 tys.

Samochód kupiłem tani ale stan techniczny i wizualny pozostawia wile do życzenia :)

Wymieniłem olej na 10W40 - Orlenowski, samochód dosyć dużo oleju bierze, jakoś 900 ml na 1000 km + dodatkowo dymi z korka. Po pewnym czasie zapaliła się kontrolka Check ale po podłączeniu komputer nic nie wykazał, wczoraj zaczęła się zapalać i gasnąć kontrola oleju, czasem się pali dłużej, na chwilę gaśnie i znów się zapala albo nie może się zdecydować czy się zapalić czy nie (tak lekko mruga).

Temperatura silnika wewnątrz po 2 godzinach jazdy na autostradzie to ok 108*C, kontrolka temperatury na desce rozdzielczej jest OK. Jak odkręcam korek to trochę dymi z silnika, czasem też z rury wydechowej (taki biały dymek).

Dodam że kontroluje stan oleju i dolewam na bieżąco (10W40 Orlenowski po 19,99 zł za litr). Może to kwestia zbyt wysokiej temperatury oleju? Może olej jest kiepski? A może trzeba by silnik przepłukać, bo nie wygląda zbyt pięknie...

Proszę o pomoc jak ktoś coś wie ponieważ nie chce gdzieś stanąć na Autostradzie :)
krzys7
Początkujący

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 06 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Kia Carens
Silnik: 2.0 144KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

27 Cze 2018, 12:43

Dodam że pali się czerwona kontrolka oleju. Pomarańczowa Check. Umówiony jestem do mechanika na przyszły czwartek, chyba wymienię olej na jakiś lepszy...
krzys7
Początkujący

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 06 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Kia Carens
Silnik: 2.0 144KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010