REKLAMA
Witam,
Niedawno kupiłem samochód Chevrolet Rezzo z 2006 roku, silnik Benzyna + Gaz 1.6, przebieg 160 tys.
Samochód kupiłem tani ale stan techniczny i wizualny pozostawia wile do życzenia
Wymieniłem olej na 10W40 - Orlenowski, samochód dosyć dużo oleju bierze, jakoś 900 ml na 1000 km + dodatkowo dymi z korka. Po pewnym czasie zapaliła się kontrolka Check ale po podłączeniu komputer nic nie wykazał, wczoraj zaczęła się zapalać i gasnąć kontrola oleju, czasem się pali dłużej, na chwilę gaśnie i znów się zapala albo nie może się zdecydować czy się zapalić czy nie (tak lekko mruga).
Temperatura silnika wewnątrz po 2 godzinach jazdy na autostradzie to ok 108*C, kontrolka temperatury na desce rozdzielczej jest OK. Jak odkręcam korek to trochę dymi z silnika, czasem też z rury wydechowej (taki biały dymek).
Dodam że kontroluje stan oleju i dolewam na bieżąco (10W40 Orlenowski po 19,99 zł za litr). Może to kwestia zbyt wysokiej temperatury oleju? Może olej jest kiepski? A może trzeba by silnik przepłukać, bo nie wygląda zbyt pięknie...
Proszę o pomoc jak ktoś coś wie ponieważ nie chce gdzieś stanąć na Autostradzie