Chevrolet Spark 1.2 (2013) - Skrzypienie podczas skręcania

30 Maj 2023, 08:47

Jako że to mój pierwszy post na forum, to witam.

Przechodząc do sedna sprawy. Od dwóch miesięcy z okolic lewego i prawego koła dochodzi charakterystyczny dźwięk chrupania/skrzypienia gumy podczas skręcania. Auto odwiedziło trzech różnych mechaników oraz stację diagnostyczną i poza wywaleniem ~2500, efektów brak (dobra przez 3 tygodnie od wymiany amorów i poduszek było cicho). Do tej pory wymienione zostały sworznie, poduszki amortyzatora wraz z łożyskiem, same amortyzatory oraz tuleje wahacza (na te ostatnie akurat faktycznie już był czas :D )

Z tego co sam zauważyłem, to dźwięk najbardziej słyszalny jest we wczesnych godzinach porannych po chłodnych nocach, co nie znaczy, że nie pojawia się także w innych porach dnia (rosyjska ruletka, czasem się zdarzy, czasem nie) wtedy po prostu szybciej zanika, na samej kierownicy też nie ma luzów.

Być może ktoś mierzył się z podobnym problemem? Ewentualnie czy przejść nad tym do porządku dziennego i uznać za kolejny urok 10-letniego auta z Segmentu A.
CeDe
Nowicjusz

30 Maj 2023, 10:20

CeDe napisał(a):efektów brak (dobra przez 3 tygodnie od wymiany amorów i poduszek było cicho)
Musisz przysłuchać się dokładnie skąd pochodzi dźwięk, czy jak jest mokro i bardzo wilgotno to również się pojawia? To co napisałeś sugeruje, że problem jest gdzieś w elementach gumowych które być może ocierając się wydają właśnie taki dźwięk.

Tak mi jeszcze przyszło do głowy żeby sprawdzić gumy stabilizatora poprzecznego.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Maj 2023, 12:07

czy jak jest mokro i bardzo wilgotno to również się pojawia?

Tak, dokładnie.

gumy stabilizatora poprzecznego

Na to bym nie wpadł. W najbliższym wolnym czasie sprawdzę.
CeDe
Nowicjusz

31 Maj 2023, 01:41

Nie uwierzysz, ale to było to. Dzięki, :piwo: dla tego Pana.
CeDe
Nowicjusz

31 Maj 2023, 08:47

No i super! Ważne, że udało się pomóc :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35