Jak podnieść zawieszenie w Punto 2?

07 Cze 2023, 01:17

Mam stare Punto 2, które od jakiegoś czasu służy mi jako auto pseudo-terenowe ;) W związku z dość dużym przebiegiem po szutrach w stosunkowo wymagającym terenie dość często zdarza się szorowanie podłogi o skały i kamienie. Auto jeździ m.in po takich drogach jak na tym filmie (np we fragmencie 26min 43sek filmu) youtube.com/watch?v=eki1RngvaWE

-Jakie są sposoby by podwyższyć prześwit auta by teren był bardziej przejezdny dla Punto? ;) Zmieniłem tylne sprężyny na te z Bravy bo pasują i tyłek podniósł się o 5cm, ale nie wiem jak można podnieść przód? Ktoś wie co by pasowało?
steve13
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 06 2000
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: brak

07 Cze 2023, 07:41

Moze tak samo? Można zastosować też podkładki pod sprężyny
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Cze 2023, 08:43

Próbowałem kiedyś stosować gumy dystansujące na sprężyny, ale to nie zdawało egzaminu. Dopiero gdzieś wyczytałem że sprężyny z Bravy będą pasować na tył i faktycznie dały oczekiwany efekt. A na przód nie wiem co zastosować, mechanicy nie chcą się bawić w dopasowywanie w ciemno...
steve13
Nowicjusz

07 Cze 2023, 09:17

Kliknij w neta poliuretanowe podkładki pod sprężyny. Jedynie musisz pamiętać o tym że amortyzator może nie mieć takiego zakresu pracy i to on ograniczy ale myślę że podkładkę 5cm przyjmie bez problemu.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Cze 2023, 10:17

Będzie trzeba pomyśleć o takich podkładkach, dobrze jakby ktoś się wypowiedział co ich używał i czy faktycznie warto iść w takie rozwiazanie.
A co sądzicie o sprzężynach na przód od wersji do diesla?
Moje auto to najbiedniejsza benzynowa wersja. Gdzieś czytałem że sprężyny do diesla są mocniejsze i trochę wyższe, tylko nie wiem czy w efekcie podniosą auto o 1cm czy o 5
steve13
Nowicjusz

08 Cze 2023, 10:29

steve13 napisał(a):dobrze jakby ktoś się wypowiedział co ich używał i czy faktycznie warto iść w takie rozwiazanie.

Takie podkładki bardzo często są stosowane w autach terenowych żeby nieco podnieść zawieszenie. I w terenie się to sprawuje, więc w takim Punto tym bardziej. Z tym, że w terenówkach zakładając podkładki trzeba jeszcze założyć przedłużki na amory. Nie wiem jak w Punto będzie to wygladało.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    [2018] Toyota Auris III
    Toyota zaprezentowała nowego Aurisa. Z wyglądu wg mnie jest progres nie tylko w porównaniu z poprzednikiem ale też z poprzednikiem poprzednika Kolejnym znakiem czasu jest to, że nie będzie w ofercie diesli. Coraz więcej ...