Chip do Skody Octavii I 1.9TDI

10 Cze 2016, 10:04

Witam!
Właśnie kupiłem swój pierwszy samochód którym nie zostało jednak Audi A4, a Skoda Octavia I z cudownym silnikiem 1.9tdi w wersji 110km. Myślałem o zamontowaniu w tym samochodzie chipu, który zwiększa liczbę koni bodajże do 130, a także poprawia osiągi i rzekomo zmniejsza spalanie. Co o tym myślicie i czy macie jakieś doświadczenie w chipowaniu tejże Skody? Mam dylemat, ponieważ spotykam się ze skrajnymi opiniami wsród otoczenia. Niektórzy mówią, że chip nie ingeruje w silnik, inni z kolei mówią, że mocno ten silnik psuje. Proszę o pomoc i z góry dziękuję! :)
Rothery
Początkujący

Auto: Skoda Octavia I
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

10 Cze 2016, 20:55

Z tymi chipami jest tak:
jak zaoszczędzisz i kupisz najtańszy na allegro to może wyjść lipa ale jak pojedziesz do firmy która tym się zajmuje najpierw sprawdzą Ci auto czy jest w 100% sprawne a potem zapodadzą jakiegoś wirusa będzie ok. Oczywiście wszystko musi być poparte wynikami z hamowni przed i po.
Generalnie po takim przeprogramowaniu kompa autko mniej pali jego żywotność jest praktycznie na takim samym poziomie.... o ile nie stracisz głowy i nie zaczniesz robić sobie dieslowych rajdów :ok:

I jeszcze ważny temat:

nie patrz się tak bardzo na moc bo wciska Cię w fotel Nm więc w pierwszej kolejności zadbaj o to. No i jak dostaniesz wykres przed modami niech Ci ktos wytłumaczy jak go dokładnie odczytać nie patrząc tylko na max wartości.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Cze 2016, 12:04

Hej, wprowadziłem was w błąd, ponieważ Skoda ta jest w wersji 90KM, więc interesuje mnie podkręcenie do 115-120KM. Znacie jakąś dobrą firmę w zachodniopomorskim która się tym zajmuje?
Rothery
Początkujący

Auto: Skoda Octavia I
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Mirage debiutuje w Japonii
    Nowy Mitsubishi Mirage to globalny, nieduży samochód, który z założenia jest paliwooszczędny, niedrogi i kompaktowy (łatwy w prowadzeniu), czym spełniać ma wszelkie wymagania stawiane kompaktom zarówno ...