ChipTuning robiony w profesjonalnym serwisie jest legalny?

21 Gru 2020, 22:58

Witam

Gdzies zaslyszalem że chiptuning robiony w profesjonalnym serwisie jest legalny i nie dziala szkodliwie na auto, ze można i ze warto go zrobić.
I tu moje pytania
Czy faktycznie nie dxiala to bardziej szkodliwie na turbine i na silnik ? Nie beda sie szybciej zuzywaly ? Nie dojdzie do jakiejs powaznej awarii ?
Jak np mam jakies auto o mocy np 120 km i po chipie jest np 150, to czy wtedy trzeba to zgłaszać w urzedzie rejestracyjnym ? No bo dowod juz w tym momencie kłamie.
I jak potem ze sprzedażą takiego cuda ? Z tym chyba juz jest bieda ?
Choc chipa chyba mozna cofnąć?
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

22 Gru 2020, 09:17

Z tego co wiem zmiany mocy do 5% nie powodują konieczności poprawienia danych silnika w dowodzie. Ale tutaj mówimy o zmianach stałych. Inna kwestią jest chip. Te zmiany nie są zmianami stałymi i można je cofnąć każdego dnia lub sobie zmieniać po 3 razy w tygodniu...więc zgłaszanie do urzędu jest niekonieczne.
Co do zakresu zmian na chipie. Myślę ,że najważniejsze jest to aby silnik był niewyżyłowany przed chipem i w 100 % sprawny!! Inaczej nie ma to sensu. W cywilnych silnikach przyrost mocy w takim przypadku o te 15 do 20 % jest dla silnika bezkarny i dobrze tolerowany. Nawet niekoniecznie spalanie wzrośnie... :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna