Leon Cupra 1p 2.0 - zmiana napędu z FWD na Quattro?

12 Sty 2021, 21:12

Siema.
Od jakiegos czasu dreczy mnie myśl, aby zamontować naped 4x4 do swojego auta. Szukałem po różnych forum ale nic nie znalazłem ciekawego.
Posiadam samochod SEAT LEON CUPRA 2007 2.O TFSI z kodem silnika BWJ. Auto ma w sobie 284 konie, wiec przedni naped nie wystarcza i tak sie zastanawiam czy da rade zalozyc naped quatro??
Simoon24
Nowicjusz

13 Sty 2021, 10:04

Nie przypominam sobie żeby Leon II miał napęd 4x4 jego poprzednik miał, a tu chyba w taki napęd był wyposażony model Altea i to ewentualnie od niego można by było próbować taki napęd przeszczepić. Tylko to nie takie proste i przypuszczam że taka zmiana przewyższy wartość twojego auta. To nie tylko dołożenie napędu na tył ale wymiana całego napędu przedniego również do tego skrzynia, inne zawieszenie itd.

Simoon24 napisał(a):Auto ma w sobie 284 konie, wiec przedni naped nie wystarcza
Dlaczego nie wystarcza? Może kwestia umiejętnego korzystania z takiej mocy. Do tego można by pomyśleć o odpowiednio szerokich oponach które zapewnią odpowiednią trakcję. Nie wiem jaką masz tam konfigurację z przodu ale zawsze można jeszcze coś zmienić żeby było lepiej :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Sty 2021, 14:54

Rokiko napisał(a):Dlaczego nie wystarcza?

Dlatego że masz turbo a turbo generuje niuta a niut zrywa przyczepność.

Generalnie nnie ma znaczenia czy ma 250km czy 300km liczy się charakterystyka silnika.

Ogólnie temat można odpuścić, auto sprzedać i kupić coś z haldexem.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Diesle to ślepa uliczka motoryzacji w Europie
    Samochody z silnikami wysokoprężnymi nie są sposobem na skuteczną redukcję emisji spalin i gazów cieplarnianych. Z nowego raportu konsultingowej organizacji non-profit Transport & Environment (T&E) z siedzibą ...
    Tuning Show 2013 - Kraków / relacja
    W tym roku Tuning Show 2013 w Krakowie odbyło się w słoneczny weekend w który wszyscy odwiedzający Targi mogli podziwiać niebywałe projekty samochodów właścicieli z takich krajów jak Czechy, Słowacja, ...