Chlodnica do Poloneza Caro

05 Cze 2009, 16:00

Witam mam pare problemow z polonezem. Mianowicie:
1. Strasznie szybko woda lapie mi 90 stopni a po dluzszej jezdzie pomimo tego ze jest okolo 90-95 stopni woda sie gotuje w chlodnicy. Wydaje mi sie ze chlodnica bedzie do wymiany poniewaz jak sie ja dotknie to u gory jest goraca a na dole zimna. I stad moje pytanie czy ta chlodnica:
[link do oferty na Allegro wygasł]
lub ta
[link do oferty na Allegro wygasł]
beda pasowac do Poloneza Caro rocznik 95/96, 1.6 GLI.
2. Drugi problem jest taki ze strasznie slychac tylni most. Czy jest jakis sposob aby temu zaradzic bez wymiany calego mostu??
franczez
Nowicjusz

• 05 Cze 2009, 21:27

Odpowietrzałeś układ chłodniczy?! Sprawdzałeś termostat?!Najpierw to zrób a dopiero potem mysl o kupnie chłodnicy! Jeśli układ b.szybko łapie temperaturę to chlodnica nie ma z tym nic wspólnego gdyż płyn po rozruchu silnika krąży w tzw .malym obiegu ,wtedy górny przewód jest zimny.Jęśli silnik jest gorący a chodnica zimna to jest to wina termostatu.Szybkie łapanie temperatury następuje wtedy gdy układ jest zapowietrzony i jest mało płynu chlodzącego. TYLNY most szumi?!Jeśli olej w nim jest to niestety pomóc może tylko wymiana,jeśli nastąpił ubytek oleju i to jest powodem szumów należy dolać.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

06 Cze 2009, 13:32

Co do tej chłodnicy - w obie są nowego typu i będą pasować,ale najpierw zrób co radził kolega powyżej.
    Co do tylnego mostu - sprawdz olej - w Polonezach lubiał stamtąd wyciekać.A jak jest,to raczej już na ten szum nic nie poradzisz.Chyba,że zrobisz remoncik.Noi musiałbyś dokłądnie zlokalizować co szumi - czy przegub,czy łożysko w którymś tylnym kole.A te też bardzo lubią się sypać.
    Jak się okaże,że to jednak most,to nieoficjalnie co napiszę,żemozna wsypać do niego troszkę trocin,co go nieco wyciszy.Ale to nieoficjalnie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

06 Cze 2009, 18:13

podobnie jak koledzy powyżej sprawdź najpierw termostat w układzie chłodzenia koszt ok 20 zł. a co do mostu miałem podobny problem i wymieniłem krzyżaki na wale bo jak się okazało jeden był suchy i igiełek wcale nie miał i cholernie było go słychać w środku w samochodzie oraz wymieniłem łożysko podpory wału pod spodem samochodu tak w połowie między skrzynią a mostem i szumy znikły całkowicie
    kania
    Nowicjusz

Miejscowość: Czuchów-Pieńki

07 Cze 2009, 11:51

termostat jest dobry. bo przez pewien okres byl wyjety a teraz jest nowy. szkoda mi tej chlodnicy bo jest w kapitalnym stanie. nigdzie sie nie leje ani nic. tylko ze ona u gory jest goraca a na dole zimna. wiecie czemu??? a z tymi trocinami to powaznie?
    franczez
    Nowicjusz

07 Cze 2009, 12:49

Tak ,te trociny to dobra rada,wyciszają pracę tylnego mostu(naturalnie olej musi też być),spróbuj odpowietrzyć układ chłodzenia,robiłes to czy nie?!Jeśli chcesz mieć pewność ile jest płynu to go po prostu spuść z układu,ja miałem podobny przypadek ,po wylaniu plynu okazało się,że brakowało ponad 1.5 litra chociaż odpowietrzałem solidnie,by wylać wszystko dmuchnij jeszcze do środka węża(biegnącego do głowicy silnika),wlewając z powrotem możesz nalewać tym wężem ,to jest najlepszy sposób by szybko odpowietrzyć cały układ bez odpalania silnika,mnie w ten sposób weszlo tyle ile powinno.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

07 Cze 2009, 12:58

no wlasnie nie odpowietrzalem. kiedys wygotowala mi sie woda to normalnie dolalem. ile powinno wejsc wody do calego obiegu?
    franczez
    Nowicjusz

07 Cze 2009, 13:03

Tym nie trap głowy ile ma wejść,nie powiem ci bo nie wiem ale upuść ,będziesz wiedział ile było ,nalewaj wolno do przelania się po jednym litrze,wtedy będziesz wiedział dokładnie ile weszło.Jesli po zagotowaniu dolałeś tylko to na pewno masz mało płynu w układzie i ztąd twoje problemy ,chłodnicy nie kupuj :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

07 Cze 2009, 13:12

Najpierw odpowietrz ukł. chłodzenia a co do mostu to proponuję na początek sprawdzić luzy krzyżaka oraz dolać olej do mostu.
    stasiowski121

07 Cze 2009, 13:38

wlasnie plynu jest tyle ile powinno byc. dziwi mnie to ze chlodnica na dole jest zimna a na gorze goraca. czy mozliwe ze sie zapchala czy cos? i jak zrobic zeby dobrze odpowietrzyc
    franczez
    Nowicjusz

07 Cze 2009, 19:16

Zapal samochód i odkręć korek w zbiorniczku wyrównawczym oczywiście jak auto jest zimne bo jak gorące to możesz się bardzo dotkliwie poparzyć . Niech sobie pochodzi chwilę a Ty patrz czy idzie cały czas TYLKO płyn czy płyn i pęcherze powietrza.
    Jak będzie szedł płyn z powietrzem to płyn będzie się lał z małymi przerwami.
    stasiowski121

07 Cze 2009, 21:22

no wlasnie leje sie z przerwami i to czestymi
    franczez
    Nowicjusz

07 Cze 2009, 22:05

To masz zapowietrzony układ jak nic, musisz go solidnie odpowietrzyć ;)
    I problemy powinny zniknąć.
    stasiowski121

08 Cze 2009, 07:39

a odnosnie mostu czy taki cos naprawde dziala http://www.ceramizer.pl/content/view/80/46/
    franczez
    Nowicjusz

08 Cze 2009, 10:21

Co do ceramizerów to proszę :
    https://www.forumsamochodowe.pl/ceramize ... ceramizery

A co do poldka to odpowietrz układ chłodzenia ! ;)
    stasiowski121