VW GOLF PLUS - STALE PRACUJACY WENTYLATOR CHLODNICY

06 Lip 2009, 19:23

Witam.
Mam problem, przy ktorym juz kilku mechanikow sie glowilo i wciaz nie wiem co jest grane. Mianowicie: wentylator chlodnicy pracuje mi non stop, dopiero gdy zdejme zacisk (-)na akumulatorze to przestaje krecic. Po kilku godzinach mam padniety aku wiec na razie odlaczam go. Podpowiadaja mi, ze to czujnik temperatury a ja jestem zero z wiedzy na temat tych spraw wiec nie wiem gdzie go szukac, jak sprawdzic, ewentualnie wymienic. Jakakolwiek pomoc bedzie dla mnie zbawieniem wiec z gory dziekuje za sugestie. Szczegoly nt auta: VW Golf Plus 2005, 1.9 TDI, 105 KM.
Pozdrawiam.
M
monday
Nowicjusz

Miejscowość: polska
  • 06 Lip 2009, 19:29

Masz to auto od nowości czy kupiłeś z drugej ręki? Czy tak się dzieje od zawsze? Prawdopodobnie wentylator jest podłączony na sztywno do akumulatora. Jedź do elektryka niech podepnie prawidłowo.
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

06 Lip 2009, 20:36

Auto jest z drugiej reki. Kupione pol roku temu. Wczesniej nic takiego sie nie dzialo. Bylo juz na komputerku, mechanicy grzebali tez przy samym wentylatorze (calej kratce, tam dwa sa- jeden chlodnica drugi klima). po prostu przyszedlem do auta a tam ciemno...aku padl calkowicie bo nie zauwazylem, ze wentylator nie przestal pracowac jak wychlodzil auto po jezdzie.
    monday
    Nowicjusz

06 Lip 2009, 21:10

W tym aucie masz sterownik pracy wentylatorow.Możliwe że zwarł się w nim tranzystor mocy.Tu masz przykładowy schemat do Golfa V (jest kilka rozwiązań)
    http://www.imagic.pl/files/6797/GOLF_V_blower_motor.jpg
    andrzej_124
    Stały forumowicz

06 Lip 2009, 21:40

Jesli to ten sterownik i tranzystor to co moge z tym zrobic? To pewnie jest do wymiany a nie naprawy...? Gdzie tego szukac w komorze silnika? Przypominam, ze to Golf Plus jest.
    Dzieki, ze tak odpisujecie szybko...
    M
    monday
    Nowicjusz

07 Lip 2009, 00:53

A nie ma w tym golfie czasem sprzegla wiskozowego?
    W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota AYGO 2018 po modernizacji
      Nowe AYGO zachowuje rozpoznawalny znak X z przodu, który teraz stanowi mocną, trójwymiarową strukturę. Nowy projekt przodu auta otrzymał przeprojektowane przednie reflektory w stylu Keen Look ze zintegrowanymi ...

07 Lip 2009, 14:32

Witam.mialem ten sam problem w Wv touranie,i tez pytalem o to na forum,niestety nikt mi nie umial odpowiedziec,wiec udalem sie do serwisu na stwierdzenie usterki,a ze gof5 i touran maja takie same wentylatory wiec problem bedzie ten sam,na serwisie powiedzieli mi wina jest po stronie wentylatorow mi akurat pracowal stale wetylator od klimy,powiedzieli mi ze sa do wymiany dwa i koszyuja u nich 1350zl,ja kupilem na alegro uzywane,ale wymienilem jeden i jest ok,wczesniej bo rok temu mialem podobna sytuacje tylko wtedy pracowal mi na okraglo,nawet po wylaczeniu zaplonu wentylator od wody,postukalem po nim pare razy i mu przeszlo,do tej pory jest ok,wiec to co koledzy pisza na Twoj temat o czujnikach to mit niestety.Pozdrawiam
    zibi11
    Nowicjusz