Chrobotanie ze skrzyni biegów - przy wciśniętym sprzęgle

06 Kwi 2012, 22:53

Witam. Od jakiegoś czasu zauważyłem taki właśnie oto objaw. Zaczęło się od wymiany pompy sprzęgła. I jakoś od tamtego czasu przy wrzucaniu 3 i 4 biegu słychać było zgrzyt. Praktycznie tylko na tych biegach i to przy zmianie na małych prędkościach, bo gdy np wrzucę 3 bieg przy 50km/h to jest ok. Od paru dni doszło do tego chrobotanie przy wciśniętym sprzęgle. Jest to już bardzo głośny dźwięk, jakby coś latało, zgrzytało.. ciężko opisać to mi - laikowi. Z tym że dźwięk ten zaczyna się w momencie delikatnego dotknięcia sprzęgła i w chwili gdy jest ono w podłodze. Gdy jest pośrodku to jest wszystko ok.
Auto to Chevrolet Lacetti 2007. Czy ktoś ma jakiś pomysł?
mateusz3112
Początkujący

17 Kwi 2012, 20:39

Od paru dni doszło do tego chrobotanie przy wciśniętym sprzęgle. Jest to już bardzo głośny dźwięk, jakby coś latało, zgrzytało..
-
czyli dostałeś ostrzeżenie że coś powaznego w środku ale raczej sprzegła się dzieje -
keruj się do warsztatu bo potem może trzeba bedzie na lince lub lawecie
trzeba skrzynie wyjać i liczyc się z kosztami wymiany zestawu sprzegła

nie wiem czy Cie pocieszę , ale mnie też dogorywa sprzegło i jutro kieruje się na warsztat -
u mnie utwardzało sie ostatnio i coraz trudniej biegi zmienić
cóż powodzenia
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

24 Kwi 2012, 13:58

W takim razie szykuje się wymiana sprzęgła na nowe,podaj budżet jaki posiadasz na ten cel i postaram się coś doradzić. Polecam firmę Exedy- mają solidne i sprawdzone sprzęgła,mogę pomóc w wyborze.
Exedy24
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: AUDI A4

08 Maj 2012, 11:47

Witam
objaw który opisujesz,to rozwalone łożysko oporowe,wymień jak najszybciej,by nie rozwaliło sprzęgło. Pozdrawiam
gearbox
Obserwowany

Prawo jazdy: 26 04 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Automatyczny system wzywania pomocy po wypadku
    Toyota, Lexus i Honda biorą udział w pilotażowym programie w Japonii, którego zadaniem jest automatyczne wezwanie pomocy, kiedy dochodzi do wypadku. Nowością w stosunku do tego rodzaju systemów działających w różnych częściach ...