Nie mogę zrzucić biegu

20 Maj 2012, 12:02

Witam

Mam pewien problem, otóż chciałem wymienić amory i troche źle sie za to zabrałem :( Żeby ścisnąć przednią sprężynę podparłem piastę na lewarku i zacząłem podnosić... Samochód był na biegu i w pewny momencie jak już obniżałem lewarek to piasta się "przekręciła"... Teraz mogę obracać nią cały czas, a po włączeniu silnika cały czas się kręci tak jakby została na biegu. W żaden sposób nie mogę zrzucić biegu. Przesuwam dźwignię zmiany biegów na luz, ale koła nadal się kręcą. Mam nadzieję, że ktoś mnie oświeci. Czy to sprzęgło zepsułem czy co gorsza mogłem pogruchotać skrzynię biegów? Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za ewentualne błędy - strasznie się zdenerwowałem i nie wiem co robić :/ + Jeśli wcisnę sprzęgło to koła przestają się kręcić ale nie da się zrzucić biegu. + Samochód stoi na podporach, przód jest w górze.
Marian7642
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 09 2010
Auto: Skoda Felicia 1.3( MPI, 68KM )

21 Maj 2012, 13:01

Sprzęgło w takim razie powinno być ok, ja bym stawiał na skrzynię...
przemek444
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

21 Maj 2012, 16:08

Dzieki za chociaż 1 odpowiedź. Wszystko jest w porządku, ja sam nie tykałem - skonsultowałem się ze znajomym mechanikiem i powiedział, że nic się nie stało. Poszedłem więc do garażu zamontowałem koła, opuściłem samochód na ziemię i odpaliłem - wszystko działa, nie wiem czemu takie dziwne objawy byly jak był podniesiony ( swoją drogą też się "pzrestraszyłem" ;)).
Marian7642
Nowicjusz

21 Maj 2012, 17:37

Jeśli wcisnę sprzęgło to koła przestają się kręcić ale nie da się zrzucić biegu

koła się kręciły z uwagi na wysoką lepkość zimnego oleju w skrzynii /klejenie kół zębatych do wałka / i brak oporów hamulców lub docisku kół do podłoża
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

21 Maj 2012, 21:59

Ooo, to już fachowe wyjaśnienie - czegoś się dowiedziałem ;) Dzięki !
Marian7642
Nowicjusz

22 Maj 2012, 16:03

Jeżeli chodzi o samo sprzęgło,to moge pomóc,ponieważ zajmuje się ich sprzedażą na co dzień,wiec nie ma problemu :)
Exedy24
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: AUDI A4