Chwilowy klin kierownicy pod odpaleniu auta.

02 Gru 2021, 10:24

Kilka dni temu (akurat wtedy rano był mróz) wsiadam do samochodu, odpalam zapinam pas i od razu kręcę kierownicą żeby wyjechać z zaparkowanego miejsca. Kierownica nie poszła od razu płynnie tylko przeskoczyła jakby koła były przyklejone do podłoża i nagle się odkleiły albo jakby wspomaganie zaskoczyło z opóźnieniem. Tzn był opór niecałą sekundę i puściło. Później już działało normalnie. Wczoraj rano identyczny objaw, zaś po południu jak ruszałem po 8h postoju, to już nic takiego się nie pojawiło, ani dziś rano... No tylko że dziś rano to było dość ciepło bo 7 stopni.
Niby drobna rzecz ale nie daje mi spokoju bo objaw kojarzy mi się tylko z bardzo drogimi usterkami :/
Pompa wspomagania jest zasilana prądem. Auto ma w zasadzie krótki przebieg bo nie ma 100kkm. I co już byłaby przekładnia do regeneracji :?
Czy może będzie to coś bardziej błahego ?
Da się wykonać jakieś testy bez rozbierania połowy auta ?
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

02 Gru 2021, 12:10

Być może opony lekko przymarzły i faktycznie potrzeba było większej siły żeby je ruszyć. Generalnie zawsze lepiej skręcać jak już samochód lekko ruszy bo raz że na postoju w miejscu potrzebne są większe siły, a dwa że przez to sama przekładnia ma ciężej co może po pewnym czasie spowodować jej szybsze zużycie.

Obserwuj przy niższych temperaturach czy problem powróci.

Jakie to auto?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Gru 2021, 15:17

Będę obserwował właśnie jak temperatura spadnie, bo dziś nic nie było.
Auto mondek IV polift (2014r).
Cynerion
Początkujący

07 Gru 2021, 08:44

Poki bylo >0 stopni kierownica od razu ruszala bez problemu. Dzis -1 auto odpalilem zeskrobalem szyby wycofalem kawalek do tylu skrecam w lewo i znow przycielo na ulamek sekundy...
Z unieruchomionej po prostu puscila i potem dalej normalnie chodzila....
Cynerion
Początkujący

20 Gru 2021, 08:29

Nie skręcać w miejscu to się zalecało przy autach bez wspomagania, albo ze wspomaganiem tylko hydraulicznym, przy obecnych autach to już nie jest tak krytyczne.

-1 to jakiś wielki mróz nie jest, ogólnie objawy byłyby dla mnie niepokojące. Może coś ze wspomaganiem, może z samą przekładnią... Wydaje mi się że bez diagnostyki się nie obędzie.

Przymarzły opony? Daj spokój :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

20 Gru 2021, 10:02

Na początek sprawdź czy masz prawidłowy poziom oleju w pompie. Można sie pokusić ewentualnie o jego wymianę. To są dwie najtańsze opcje, od których warto zacząć.
Jeżeli to nic nie pomoże, to winna może być np. maglownica.
Pytanie jeszcze, czy to zacinanie jest przy kręceniu kierownicą w obie strony czy tylko w jedną?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjny crossover Lexus LF-NX
    Na tegorocznym Frankfurckim Salonie Motoryzacyjnym miała miejsce światowa premiera nowego modelu koncepcyjnego Lexusa – średniej wielkości crossovera LF-NX. Wraz z tym modelem marka Lexus sonduje możliwość wejścia ze ...