Peugeot 5008 - geometria na podstawie modelu 508 sedan

20 Gru 2021, 00:43

Witam,
zrobiłem dwa dni temu geometrię auta (Peugeot 5008, 2.0HDI, 2012 r.) po ubiegłotygodniowym mocniejszym uderzeniu prawym przednim kołem w krawężnik. Wyniki są takie jak na zdjęciu:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Podobno ta odchyłka od normy jest duża i może mnie to nawet nie dziwi, ale tutaj chciałem jedynie spytać, czy ten wybrany przez diagnostę i widniejący na zdjęciu model "508 sedan" (zamiast 5008) nie zaburzył mu prawidłowych wartości, dla których robił zbieżność? Czy ten podawany do systemu model nie ma kompletnie znaczenia, bo dla obu prawidłowe wartości geometrii są identyczne?
Chciałbym to wiedzieć, zanim ewentualnie uderzę z powrotem do diagnosty.

Pozdrawiam.
rybol
Obserwowany

20 Gru 2021, 10:22

Przecież to dwa różne samochody jeden sedan, a drugi SUV. Inne rozstawy osi, rozmiary opon itd. Nie można w ten sposób przeprowadzić wiarygodnego testu.

Wątpię żeby ustawienia były identyczne. Ja bym na twoim miejscu udał się na ponowne wykonanie zbieżności i tym razem koszt powinien pokryć warsztat.

Peugeot 5008 - geometria na podstawie modelu 508 sedan
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poczekaj z odpięciem pasa bezpieczeństwa
    W zeszłym roku 8% wszystkich wypadków drogowych zakończyło się wywróceniem się pojazdu. Zostało w nich rannych aż 2037 osób, a 146 poniosło śmierć(1). Co zrobić po wywróceniu się auta? Jeśli jesteśmy ...