CIĄGLE pęka nagrzewnica peugeot 206

31 Maj 2022, 08:21

Cześć. Jestem kobietą posiadającą samochód marki Peugeot206. Niestety w tych czasach ciężko znaleźć dobrego mechanika, który naprawi porządnie autko.
Rok temu pojawił mi się płyn chłodniczy pod wycieraczką, mokry dywanik, temperatura podczas jazdy 90 stopni, słodka podłoga, diagnoza - pęknięta nagrzewnica. Mechanik wymienił wszystko- nagrzewnicę, jakieś oringi itp.
Pół roku temu ten sam schemat- mokry dywanik, temperatura 90 stopni, słodka podłoga- walnięta nagrzewnica- wymiana.
Cztery miesiące temu- to samo + wymieniłam korek (tam gdzie się wlewa płyn chłodniczy)..
Dziś zauważyłam znowu płyn pod wycieraczką.. dzwonię więc do mechanika a on rozkłada ręce i mówi, że przyczyna musi być jeszcze gdzieś indziej ale nie wie gdzie... Proszę was bardzo o pomoc. Dlaczego ją ciągle rozwala?
KLAUDIA1505
Nowicjusz

31 Maj 2022, 08:40

Nagrzewnica pęka zawsze w tym samym miejscu? Może kwestia jej montażu i jakiś naprężeń. Nie jest normalne że po kilku miesiącach nowa nagrzewnica pęka.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Maj 2022, 08:43

Dziękuję za odpowiedź. Nagrzewnicę wymieniało już trzech różnych mechaników- zmieniałam ich bo myślałam że każdy kolejny robi coś nie tak.
KLAUDIA1505
Nowicjusz

31 Maj 2022, 10:07

Nagrzewnica zawsze była zakładana tej samej firmy przy wymianie?
Czy któryś z mechaników sprawdzić ciśnienie jakie panuje w układzie chłodzenia?

Czy między wymianą nagrzewnicy a usterką ubywało Ci płynu w układzie chłodzenia? Zwróciłaś na to uwagę?
Rokiko
Forumowicz VIP

31 Maj 2022, 11:47

Auto nie było czasem bite i nie jest krzywe albo źle złożone od strony konstrukcji?
waldgaw
Nowicjusz

31 Maj 2022, 11:52

No i czy napewno cieknie z tej chłodniczki ( nagrzewnicy tak dokładnie )?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Stylowy kabriolet
    Nazwa kabriolet pochodzi z języka francuskiego i podobnie jak w przypadku coupé, pierwotnie odnosiła się do wozów ciągniętych przez konie. Kabrioletem nazywano jednoosiowy lekki powóz z opuszczanym dachem. ...
    Lexus LM - pierwszy minivan tej marki
    Odważna stylistyka, mnóstwo przestrzeni, 26-calowy ekran i fotele godne najlepszego salonu - tak według Lexusa brzmi definicja luksusowego minivana. Model LM, czyli pierwsze w historii japońskiej marki auto tego segmentu, ...

31 Maj 2022, 13:29

nie, autko jest całe w oryginale..
KLAUDIA1505
Nowicjusz

31 Maj 2022, 13:30

może to być wina uszczelki pod głowicą? ale głowica była planowana rok temu....
KLAUDIA1505
Nowicjusz

31 Maj 2022, 13:33

Nagrzewnica zawsze była zakładana tej samej firmy przy wymianie?
- Nie mam pojęcia, ale zawsze płaciłam za nagrzewnice z wyższej półki..
Czy któryś z mechaników sprawdzić ciśnienie jakie panuje w układzie chłodzenia?
- Nie jestem mechanikiem, wiec nie wiem co tam sprawdzał..
Czy między wymianą nagrzewnicy a usterką ubywało Ci płynu w układzie chłodzenia? Zwróciłaś na to uwagę?
- tak, ubywało płynu, ale to proces stopniowy, nie jest tak że zaleje do pełna a za 30 min nie ma płynu wcale... on ubywa stopniowo, jest mokro pod wycieraczkami.
Może to wina uszczelki pod głowica ale była wymieniana rok temu. Przy pierwszej sytuacji z nagrzewnica
KLAUDIA1505
Nowicjusz

31 Maj 2022, 14:21

Proponuję zrobić test na CO2 w układzie chłodzenia.

Tak czy inaczej nagrzewnica nie powinna pękać nawet przy wyższym ciśnieniu niż dopuszczalne w układzie.

Widziałaś stare nagrzewnice po wymianie? Nie masz jakiegoś zdjęcia z pęknięciem?
Rokiko
Forumowicz VIP

31 Maj 2022, 20:03

Sprawdzić drożność wężyka przelewowego zbiornika wyrównawczego . Przy jakiś tam naprawach w układzie chłodzenia z nadmiernym użyciem silikonu może powodować zapchanie przewodów co da takie skutki jak w temacie .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna